22.3.2024. 11:28
0
Zoran Milanović pozdravio je pregovore s BiH o članstvu u EU
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović podržao je početak pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji.

Istaknuo je važnost Bosne i Hercegovine kao susjedne, prijateljske države, te naglasio posebno važnost zaštite prava hrvatskog naroda u toj zemlji. Milanović je naglasio da je u interesu Hrvatske da Bosna i Hercegovina ostane stabilna i uređena država koja jamči prava svih konstitutivnih naroda.

Kritizirao je povijesne propuste u pregovorima s EU, ističući nedostatak iskrenosti i poštenja u briselskoj birokraciji te kritizirao političku situaciju unutar Hrvatske, posebno premijera Andreja Plenkovića. Naglasio je da je sadašnje stanje u BiH rezultat nedostatka političke hrabrosti i mudrosti, kako u Hrvatskoj tako iu Briselu.

Milanović je istaknuo da će Hrvatska, kao punopravna članica EU, koristiti svoja prava i aktivno zastupati interese Hrvata u Bosni i Hercegovini. Najavio je vraćanje otetih prava Hrvatima u BiH te inzistirao na tome da Bosna i Hercegovina uđe u EU kao država koja jamči prava svih konstitutivnih naroda, uključujući Hrvate.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.