19.5.2024. 13:46
0
Kosovo i SAD potpisali Sporazum o razumijevanju protiv manipulacije informacijama iz stranih država
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani primila je podsekretarku SAD-a za javnu diplomatiju Elizabeth Allen sa kojom je potpisala Sporazuma o razumijevanju između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Kosova protiv manipulacije informacijama iz stranih država.

U izjavi za medije nakon sastanka i potpisivanja sporazuma, Osmani je izjavila da posjeta podsekretarke Allen i potpisani sporazum svjedoče obostranoj posvećenosti saradnji u borbi protiv zajedničkih izazova. Osmani je kazala da je ovaj sporazum dokaz daljeg oznaženja odnosa između Kosova i SAD-a.

Kosovska predsjednica je ocijenila da kampanje dezinformacija predstavlja veliku prijetnju stabilnosti i nacionalnoj bezbjednosti Kosova, ali Zapadnog Balkana u cjelini. Istakla je da ni Kosovo nije pošteđeno dezinformacija i kibernetski napada, koji se inteziviraju kao rezultat uticaja Rusije u regionu, preko njenog satelita Srbije.

"Današnji sporazum olakšava razmjenu informacija, stručnosti i najboljih praksi između Kosova i SAD u borbi protiv manipulacije informacijama. Ovaj sporazum o razumijevanju će, takođe, promovisati kontinuiranu i veću saradnju između javnih institucija u zemlji, organizacija civilnog društva, medija na Kosovu i svih zainteresovanih strana“, naglasila je Osmani.

Podsekretarka Allen je istakla da je sa Osmani razgovarala o koracima na euroatlantskom putu Kosova, preko Zajednice opština sa srpskom većinom. Kako je kazala, razgovarale su i o ulaganjima u mlade i obrazovanje, kako bi se obezbijedila svijetla budućnost za Kosovo.

U vezi potpisanog sporazuma Allen je kazala da su dezinformacije sve veći problem i da bilateralni pristup može pomoći u borbi protiv njih.

"Memorandum o razumijevanju koji smo ovog jutra potpisali formalizovao je naš odnos razmjene informacija i saradnju u borbi protiv dezinformacija“, rekla je Allen, zahvalivši se Osmani na pomoći daljem razvoju pozitivnih odnosa između dvije zemlje.

Ona je dodala da su bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu ključni prioritet, koji je naglasila na svim sastancima koje je imala tokom posjete državama regiona, uz ocjenu da je NATO tokom svoje historije imao vitalnu ulogu u zaštiti svojih država.

Američka podsekretarka Allen sastala se i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.