31.8.2024. 21:47
0
Građani protestuju protiv rušenja hotela Jugoslavija
Građanska inicijativa "Borba za Zemun" organizovala je protest i potpisivanje peticije protiv planiranog rušenja hotela "Jugoslavija," jednog od najprepoznatljivijih simbola Beograda. Planirano rušenje ovog historijskog zdanja i izgradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa naišli su na oštre reakcije građana, koji su se okupili iza hotela, sa zemunske strane, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Tokom protesta, između dva stuba bili su postavljeni transparenti s porukama poput: "Urbanistički plan pripada narodu, a ne Milenijum grupi!", "Borba za Kej – borba za Zemun" i "Nije ga srušio NATO, neće ni privatni investitor!" Ovi slogani jasno ukazuju na protivljenje građana pokušaju privatizacije i uništenja jednog od najvažnijih simbola Beograda.

Hotel "Jugoslavija" bio je simbol luksuza u tadašnjoj SFRJ, sagrađen u julu 1969. godine, i slovio je za najveći i najmoderniji hotel u zemlji. Na sedam spratova, hotel je imao 1.000 ležaja u 200 jednokrevetnih, 400 dvokrevetnih soba i 23 apartmana, uz dva restorana i druge prateće sadržaje. Poseban simbol hotela je impozantni kristalni luster s 40.000 Svarovski kristala, dugačak oko 30 i širok pet metara, koji krasi centralni hol zdanja.

Hotel je prodat 22. marta ove godine na javnoj licitaciji za više od 27 miliona eura, a rušenje je planirano za 31. august. Ovaj događaj izaziva veliku zabrinutost među građanima, koji smatraju da Beograd gubi dio svoje historije i identiteta. Građani su odlučni u svojoj borbi da očuvaju ovaj simbol grada, koji je za mnoge neprocjenjiv.

Beograd
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.