16.10.2024. 13:48
0
Vulin sa direktorom FSB Rusije o jačanju saradnje sigurnosnih službi
Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Moskvi sa šefom ruske obavještajne službe Sergejom Nariškinom o daljem unapređenju i jačanju saradnje sigurnosnih službi Srbije i Rusije.

Kako je saopćeno iz srbijanske Vlade, tom prilikom Nariškin je istakao Vulinov "utjecaj na razvoj odnosa srpskih i ruskih službi" dok je bio na funkcijama ministra odbrane, unutrašnjih poslova i direktora sigurnosno informativne agencije.

Vulin je u više navrata boravio u službenoj posjeti Moskvi nakon ruske agresije na Ukrajinu, a ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao ga je u januaru ordenom ruske sigurnosne službe.

Tokom posjeta Moskvi Vulin će prisustvovati prijemu u ambasadi Srbije povodom obilježavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda, sapćeno je iz srbijanske Vlade.

Sjedinjene Američke Države stavile su Vulina na listu osoba koje su pod sankcijama američke administracije, a zbog "umiješanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi s narkoticima i zloupotrebe javne funkcije".

Pored toga, američke vlasti tvrde da je Vulin zloupotrijebio javnu funkciju te pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću kako bi se njegove "ilegalne pošiljke oružja transportovale preko granica Srbije, a Rusiji osiguravao "platformu za dalji, zlonamjerni utjecaj u regiji".

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama Rusiji nakon njezine agresije na Ukrajinu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.