16.11.2015. 14:45
0
Angela Merkel na Samitu u Antaliji: Zemlje G20 šalju poruku da su jače od terorizma
Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da su zemlje G20 sa Samita u Antaliji poslale jasan signal da su jače od terorizma.

U okviru učešća na Samitu lidera najrazvijenijih zemalja svijeta, njemačka kancelarka je održala konferenciju za novinare na kojoj je istakla da je jedna od glavnih tema svih diplomatskih susreta u Antaliji bio teroristički napad u Parizu i borba protiv terorizma.

"Kao zemlje G20 smo poslali jasne signale i poruke odlučnosti da smo jači od terorizma. Fokusirani smo na podršku istragama koje treba da rezultiraju hvatanjem odgovornih za napade u Parizu i otkriju sve koji stoje iza toga", poručila je Merkel.

Ističući da su sve zemlje svijeta na neki način ugrožene terorizmom, Merkel je kazala da je neophodno uspostaviti međunarodnu saradnju o tom pitanju, a posebno u oblasti obavještajnih poslova.

Pozvala je međunarodnu zajednicu da borbu protiv terorističke organizacije ISIS vodi maksimalno koordinirano i sistemski.

Merkel dalje navodi da je tokom diplomatskih susreta u Antaliji dosta razgovarano i o pitanju izbjegličke krize, te dodala da je i sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom razgovarala o neophodnosti uspostave kontrole nad priljevom izbjeglica i jačanju kontrola na vanjskim granicama Evropske unije.

"Mi ćemo i dalje nastaviti razgovore sa Turskom o pitanju raspodjele tereta izbjegličke krize. Moramo razgovarati o pitanjima na koji način finansijski pomoći Turskoj, kako raspodijeliti izbjeglice unutar Evrope i kako uspostaviti što efikasniju kontrolu vanjskih granica. To su pitanja o kojima nas čeka i žustra rasprava unutar Evropske unije", kazala je Merkel.

Šefica njemačke vlade Merkel je najavila da će 4. februara naredne godine u Londonu biti održana Međunarodna konferencija o Siriji i izbjeglicama i da će na njoj biti razmatrana pitanja dopremanja humanitarne pomoći u Siriju, podrške zemljama koje su zbrinule izbjeglice i načini kako u što kraćem roku vratiti izbjeglice u Siriju.

Na upit novinara da li podržava ideju da se o intervenciji u Siriji donese odluka u Ujedinjenim nacijama, Merkel je kazala da je već započet jedan diplomatski proces u Beču u kojem je jedan od aktera i UN te da o tom pitanju ne može dati detaljnije informacije javnosti.

Dodala je da je izuzetno važno to što je Saudijska Arabija izrazila spremnost da razgovara sa različitim grupama u Siriji i izrazila nadu da bi to mogla biti potrebna prevaga za uspostavu primirja u toj zemlji.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.