21.12.2015. 17:48
0
Hezbolah sahranio Samira Kantara, najavio odmazdu protiv Izraela
Libanska grupa Hezbolah saopćila je u ponedjeljak da će Izrael smatrati odgovornim za ubistvo njenog vođe Samira Kantara u zračnom udaru u Siriji tokom vikenda.

Na hiljade ljudi uzvikivalo je "Smrt Izraelu" dok su Hezbolahovi borci u vojnim uniformama nosili kovčeg s tijelom Kantara na šiitsko groblje u uporištu te grupe u južnom Bejrutu na kome je sahranjen.

- Ako Izraelci misle da su ubistvom Kantara zatvorili jedno poglavlje, oni griješe jer će umjesto njega otvoriti mnoga druga - izjavio je na sahrani Hashem Safeieddine, visoki zvaničnik uticajnog šiitskog militantnog pokreta.

Zatočen u izraelskom zatvoru zbog učešća u napadu u Izraelu 1979. godine u kome su ubijene četiri osobe, Qantar je vraćen u Liban 2008. godini u okviru razmjene zatvorenika s Hezbolahom, kome se nakon toga pridružio.

Kantar, koji je rođen 1962. godine, slabo se pojavljivao u javnosti otkako ga je Izrael oslobodio.

Hezbolah nije saopćio kakvu  ulogu Kantar ima u trenutnom sirijskom sukobu, u kome se ta grupa bori na strani predsjednika Bašara al-Asada.

Sirijski državni mediji javili su, međutim, da je on učestvovao u velikoj ofanzivi u ovoj godini u Kuneitri, u blizini Golanske visoravni koja je pod izraelskom okupacijom.

U januaru je u izraelskom zračnom udaru ubijeno šest pripadnika Hezbolaha, među kojima je zapovjednik i sin ubijenog vojnog komandanta Iimada Moughniyaha u blizini Golana, prenosi agencija Reuters.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.