23.2.2016. 10:38
0
AI: Uvođenjem dnevnih kvota za izbjeglice Austrija krši međunarodno pravo
Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) optužila je Austriju zbog dnevnih kvota za prihvat zahtjeva za dobijanje azila ocijenivši da je riječ o kršenju međunarodnog prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Austrija je ranije najavila da će prihvatiti maksimalno 80 zahtjeva za azil dnevno, što je neke od zemalja na ruti kojom izbjeglice putuju ka zemljama zapadne Evrope navelo da pooštre propise za njihov prolazak preko svojih teritorija, što je izazvalo domino efekat u zemljama duž te rute.

Šef AI u Austriji Heinz Patzelt izjavio je jutros za austrijski državni radio da Ženevska konvencija o izbjeglicama ne poznaje pojmove “kvota” ili “ograničenje prihvata” te da je obavezujuća i za Austriju. 

“Kršimo međunarodno pravo”, ustvrdio je Patzelt.

Austrija, posljednja stanica mnogih izbjeglica na putu prema Njemačkoj, uvođenje kvota obrazložila je nedostatkom solidarnosti u EU, posebno po pitanju raspodjele izbjeglica.  

“Zemlja koja može smjestiti 2,8 miliona turista godišnje može učiniti više... Neprihvatljivo je prihvatiti međunarodnu obavezu poput Ženevske konvencije i onda obustaviti njenu primjenu kod prve krize”, kazao je šef AI u toj zemlji.

Austrija je u petak počela sa primjenom dnevne kvote od 80 zahtjeva za azil, kao i 3.200 izbjeglica kojima se omogućava proputovanje ako navedu da žele da idu u neku drugu državu.

Prošle godine je Austrija primila 90.000 zahtjeva za azil, a tamošnje vlasti ističu da ove godine ne mogu savladati toliki broj.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.