8.2.2024. 9:52
0
Austrijsko tužilaštvo ga tereti zbog skoro 600.000 KM: Bosanac primao socijalnu pomoć pa prijavljen
FOTO: ilustracija
Muškarac (58) iz Bosne i Hercegovine, sa dvojnim državljanstvom BiH i Hrvatske, prijavljen je javnom tužilaštvu u austrijskom Korneuburgu nakon što je otkriveno da je godinama primao socijalnu pomoć od austrijskog Državne službe za zapošljavanje (AMS) uprkos činjenici da u BiH posjeduje kuću.

Naime, zaposleni u opštini Mistelbach nedavno su utvrdili određene nedosljednosti koje su prijavili nadležnim organima. Tokom naknadnih istraga koje su sproveli istražioci Radne grupe za prevare socijalne pomoći (SOLBE), otkriveno je da je 58-godišnji muškarac, koji živi u Austriji sa dvojnim državljanstvom Hrvatske i BiH, prima socijalnu pomoć od okružnog organa uprave od 2004. godine.

Međutim, ono što je bilo sporno jeste da on nije prijavio da od 2006. poseduje kuću i zemljište u Bosni i Hercegovini. Austrijski mediji navode da je ovaj 58-godišnjak imovinu sakrio od opštinskih vlasti uprkos obavezi da je prijavi, nakon čega je nezakonito primao socijalnu pomoć.
Kako prenose mediji, istražioci su takođe utvrdili da 58-godišnjak svoje boravke u inostranstvu, u svom drugom domu, nije prijavljivao nadležnim organima i da je za to vrijeme nezakonito primao pomoć od službe za zapošljavanje.

Samim ovim, pričinjena je šteta veća od 300.000 eura (što je oko 591.920 KM) zbog čega je i prijavljen nadležnom javnom tužilaštvu.

(Erna H.) 

AUSTRIJA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.