21.3.2016. 22:35
0
Kuba: Castro i Obama pozivaju na nastavak dijaloga, bez obzira na velike nesuglasice
Predsjednici Kube i SAD-a Raul Castro i Barack Obama danas su se sastali u Havani i pozvali na nastavak ulaganja maksimalnih napora u procesu normalizacije bilateralnih odnosa, bez obzira na velike razlike u izvještajima zvaničnih Havane i Washingtona o ljudskim pravima i slobodama.
U okviru historijske dvodnevne posjete Kubi, američki predsjednik Obama se u Palati revolucije, u Havani sastao sa kubanskim kolegom i domaćinom susreta Castrom, a nakon susreta su zajedno stali pred novinare i dali izjave, iako po protokolu nije bila najavljena zajednička konferencija.

Castro je tom prilikom pohvalama za uloženi trud sa obje strane u procesu rušenja barijera i normalizaciji odnosa između dvije zemlje, koja će, kako je kazao, donijeti velike koristi u lakšem kretanju ljudi i zajedničkoj borbi za očuvanje okoliša. On je branio stavove svoje komunističke vlade kada su u pitanju ljudske slobode i prava.

„Vlada Kube nezamislivim smatra da neka zemlja ne garantira pravo ljudima na zdravstvenu njegu, obrazovanje i jednake mogućnosti i primanja. Mi branimo takva ljudska prava“, kazao je Castro.

I Obama se složio da dvije zemlje imaju veoma različita stajališta kada je riječ o ljudskim pravima i slobodama, dodajući da je sa Castrom imao "veoma iskren“ razgovor u Palati revolucije, odnosno kubanskoj predsjedničkoj palati.

"Mi podržavamo nastavak konstruktivnog dijaloga o ljudskim pravima i drugim pitanjima“, kazao je Obama u svojevrsnom odgovoru na Castrove kritike američkog socijalog i zdravstvenog sistema.

Na upit o političkim zatvorenicima koji su navodno zatvoreni kubanskim zatvorima, Castro je energično odgovorio kontrapitanjem: "koji politički zatvorenici?“, te dodao da će odmah osloboditi sve takve zatvorenike ako mu neko da listu sa njihovim imenima.

Za razliku od Castrovog, Obamino obraćanje novinarima je bilo više diplomatskog formata i on je kazao da je današnji susret bio historijski i da je ovo "novi dan“ koji je bio nezamisliv decenijama među suprotstavljenim rivalima tokom Drugog svjetskog rata.

"Nastavljamo sa krupnim iskoracima na mnogim frontovima kada je riječ o procesu sveopće normalizacije bilateralnih odnosa. Nadam se da je i moja posjeta Kubi pokazatelj spremnosti da otvorimo novo poglavlje u kubansko-američkim odnosima“, kazao je Obama.

Castro je na to dodao da je rušenje mosta brz i lak posao, ali da njegova obnova može biti dugotrajan i zahtjevan poduhvat.

Američki embargo prema Kubi i status američkog kompleksa u Guantanamou spadaju u red najkrupnijih bilateralnih pitanja dvije zemlje.

Castro je kazao da se ilegalno okupirana kubanska teritorija u Guantanamou mora vratiti Kubi kako bi se napredovalo u normalizaciji odnosa, ali da je i dalje američki embargo najkrupniji problem i barijera za ekonomski procvat Kube.

Obamina administracija se zalaže za ukidanje embarga prema Kubi, ali do toga još nije došlo jer se tom činu protivi republikanska većina u Kongresu. 

Ovo je ukupno treći susret mlađeg Castra i Obame, a prethodno su se prošle godine sastajali na marginama Američkog samita u Panami i Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Posljednji američki predsjednik koji je prije Obame posjetio Kubu je bio Calvin Coolidge koji je to učinio daleke 1928. godine.

Večeras bi Obama trebao prisustvovati i svečanoj večeru u Havani, a sutra će se obratiti narodu Kube i sastati se sa predstavnicima nevladinog sektora na Kubi.

Prije napuštanja Kube i odlaska u zvaničnu posjetu Argentini, Obama će sutra u poslijepodnevnim satima prisustvovati i prijateljskom meču bejzbol reprezentacije Kube i tima Tampa Bay Rays.
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.