29.2.2024. 18:09
0
Kuba traži pomoc´ UN-a zbog nestašice hrane
Vlasti na Kubi su prvi put ikada zatražile pomoć od Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) zbog nestašice hrane u toj ostrvskoj zemlji, što je znak koliko je ozbiljna trenutna kubanska ekonomska kriza, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

WFP je saopštio da su primili  zvaničan zahtjev kubanske vlade za pomoć u obezbjeđivanju mjesečne isporuke od jednog kilograma mlijeka u prahu djeci mlađoj od sedam godina. Osim nestašice mlijeka, gorivo i zalihe lijekova su takođe na izmaku. WFP je ranije naveo da je već počeo sa isporukama mlijeka u prahu toj ostrvskoj zemlji.

Nestašica mlijeka se od tada pogoršala, a ministrica unutrašnjih poslova Betsi Dijaz upozorila je ranije ovog mjeseca da su isporuke za djecu uzrasta od šest mjeseci do dvije godine odložene. 

Nestašica goriva dovela je do otkazivanja godišnje prvomajske parade prošle godine.

Mlijeko u prahu i druge osnovne životne namirnice se obezbjeđuju Kubancima po subvencionisanim cijenama kroz racionisanje, ali kašnjenja i nedostatak zaliha su uobičajeni, posebno u vremenima ekonomskih poteškoća.

Sistem je uspostavljen 1962. godine od strane tadašnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra, nakon što su Sjedinjene Američke Države nametnule sankcije Kubi koje su još uvijek na snazi i koje su samo povećale nestašice dobara.

Kubanska vlada krivi američke sankcije za loše stanje njene ekonomije i česte nestašice. Kritičari kažu da iza trenutne ekonomske krize, koja je najgora u posljednjih trideset godina, stoji loša politika vlade.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.