24.3.2016. 18:36
0
Ban Ki-moon o presudi Karadžiću: Historijski dan za međunarodnu pravdu
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon današnju presudu Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, ocijenio je historijskim događajem za građane zemalja regije i međunarodnu pravdu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Danas je historijski dan za narode u regiji i za međunarodnu pravdu", poručio je Ban.

On je napomenuo kako je današnja presuda ujedno i važna poruka svim drugim odgovornima za zločine, onima koji bježe od pravde.

Međunarodni krivični sud za bivši Jugoslaviju (MKSJ) osudio je danas u prvostepenom postupku Radovana Karadžića na kaznu od 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Karadžić, koji je bio prvi predsjednik Republike Srpske i vrhovni civilni zapovjednik Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH 1992.-1995, proglašen je krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice koju je protiv njega podiglo Haško tužilaštvo.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.