26.3.2016. 14:59
0
Objavljeni snimci iz aviona prije samog pada u Rusiji
Ruska državna televizija emitovala je posljednje riječi koje su izmijenili piloti putničkog aviona kompanije Fly Dubai koji se u subotu 19. marta srušio kod ruskog grada Rostova na Donu.

U ovoj tragičnoj nesreći smrtno su stradale sve 62 osobe koje su bile na letu, a preliminarna istraga uzrok je tražila u greški pilota.

Ruska je televizija u petak kasno navečer objavila da su došli do transkripta posljednjih riječi koje su izmijenili piloti, samo koju minutu prije nego što jeBoeing 737 udario u zemlju, i to preko izvora člana istražiteljskog tima koji ima pristup audio zapisima iz aviona.

Avion na letu iz Dubaija promašio je pistu pri drugom pokušaju slijetanja, a na dosadašnjim snimkama mogla se vidjeti vatrena kugla koja se stvorila nakon što je, kako se čini, letjelica krilom zahvatila tlo nekoliko stotina metara od piste. O uzrocima pada se i dalje nagađa, no i dalje je izvjesno da se radilo o snažnom vjetru, kiši, snijegu i slaboj vidljivosti. Spominju se i olujni udari vjetra od gotovo 100 kilometara na sat.

Transkript otkriva da je pilot izgubio kontrolu nad avionom neposredno nakon što je isključio autopilota.

“Ne brini”, ponovio je pilot nekoliko puta da bi nekoliko sekundi kasnije zavikao: “Ne radi to!” Posljednje riječi uključuju neprestano ponavljanje: “Podigni ga!”

U posljednjih šest sekundi pada u aviona mogu se čuti samo “krikovi”, rekao je izvor za televiziju.

Ruska televizija navodi izjave stručnjaka, naglašavajući pritom da nije u pitanju službeno objašnjenje, koji kažu da je pilot slučajno uključio stabilizaciju krila dok je pokušavao ispraviti avion. Aktivacijom stabilizacije “avion gotovo ne reagira na naredbe pilotske kontrolne ploče”, prenosi AFP .
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.