23.5.2016. 19:55
0
Sudan: Tokom molitve ubijeno osam osoba
Osam vjernika, pripadnika etničke manjne, ubili su vatrenim oružjem arapski plemenski borci u toku molitve u njihovom selu u Darfuru, na zapadu Sudana, rekli su u ponedjeljak ljekar i plemenski zvaničnik.

Pet seljana, među kojima i dvoje djece, povrijeđeno je u napadu koji se dogodio u nedjelju navečer u džamiji u Arzini, u zapadnom Darfuru.

- U mrtvačnici se nalazi osam tijela - rekao je ljekar bolnice El-Geneina, najveće u ovoj pokrajini, a želio je ostati neimenovan.

Svi su ubijeni mecima u glavu ili prsa, precizirao je on.

Po riječima plemenskog šefa u zapadnom Darfuru, žrtve su bili pripadnici manjine Masalit.

- Izbila je prepirka između jednog Arapa i Masalita  u vezi  plaćanja na lokalnoj pijaci jučer (u nedjelju.)  U svađu koji je uslijedila, Arap je udario jednog Masalita bičem, a ovaj drugi ga je izbo na smrt. Arapska podrška  se okupila i tražila kompenzaciju seljana Arzine.  U toku večeri naoružani muškarci su ih napali u vrijeme molitve u seoskoj džamiji. Oni su počeli pucati po seljanima. U napadu su ubijena osmorica -rekao je Sultan Saad Baherddine telefonom iz bolnice El-Geneina.

U ponedjeljak, stotine osoba se okupilo ispred bolnice El-Geneina da bi prisustvovali sahrani, prema očevicima.

Vlasti su rasporedile vojnike na velike "putne arterije" u gradu i naredile zatvaranje glavne pijace, rekao je jedan stanovnik, govoreći o gradu "pod tenzijama”, javlja AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.