3.8.2016. 14:37
0
Grčka traži "plan B" za migrante ako Turska odustane od sporazuma s EU-om
Evropska unija treba stvoriti alternativni plan za bavljenje migracijom nakon što Turska zaprijeti da će odustati od sporazuma o suzbijanju priliva migranata u Evropu, izjavio je u srijedu grčki ministar za migraciju za njemačke dnevne novine Bild.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je tokom vikenda da će Turska odustati od sporazuma s EU ukoliko blok ne ispuni svoje obećanje o bezviznom putovanju za Turke.

Evropska unija, koja broji 28 članica, zavisi od Ankare u provedbi sporazuma koji je naglo smanjio broj migranata i izbjeglica koji s turskih obala kreću ka Grčkoj. Suočavajući se s teškom finansijskom krizom, Grčka se također nosi s prilivom migranata.

- Veoma smo zabrinuti. Potreban nam je, u svakom slučaju, plan B - izjavio je grčki ministar za migraciju Yannis Mouzalas za visokotiražni Bild.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel izjavio je u ponedjeljak da Turska neće ucjenjivati Evropu u razgovorima o viznoj liberalizaciji, koji su usporeni turskim antiterorističkim zakonima i akcijama gušenja protivnika vlasti nakon neuspjelog pokušaja puča od 15. jula.

Mouzalas je također pozvao na pravedniju podjelu izbjeglica u Evropi, od kojih većina dolazi iz Sirije, Iraka i Afganistana i kreće se prema Njemačkoj i Švedskoj. Neke zemlje, među kojima su Mađarska i Slovačka, usprotivile su se, međutim, predloženoj kvoti migranarta i sistemu njihovog naseljavanja širom EU.

- Izbjeglice se moraju prihvatiti direktno u sve zemlje članice EU - ne samo u pojedine zemlje - kazao je.

Više od 257.000 migranata i izbjeglica ušlo je u Evropu morskim putem od početka godine , a najmanje 3.000 ih je poginulo, saopćila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Te brojke predstavljaju naglo povećanje u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.