31.12.2016. 18:25
0
Egipat: 127 osoba osuđeno na zatvorske kazne između pet i 25 godina
Sud u Egiptu je, u okviru tri odvojena sudska procesa u vezi sa neredima tokom "Revolucije 25. januar" u ovoj zemlji, osudio 127 osoba na zatvorske kazne između pet i 25 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima iz sudskih izvora, 127 osoba u Egiptu proglašeno je krivim za krivično djela “učešće u nasilju”, a osuđeni su na kaznu zatvora između pet i 25 godina. 

Osuđeni su također i na novčane kazne od po 20 hiljada egipatskih funti (oko hiljadu dolara). 

Vojnim udarom 3. jula 2013. godine svrgnut je prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta, Mohammed Morsi, koji se nalazi u pritvoru, a optužen je za niz krivičnih dijela. Morsi ne priznaje sud osnovan pod privremenom nedemokratskom vojnom upravom.

Egipat je zahvaćen nemirima od svrgavanja predsjednika Morsija 2013., a egipatski sudovi osudili su na smrtne kazne na stotine pristalica Muslimanske braće tokom posljednjih mjeseci.

Egiptske vojne vlasti su također proglasile Muslimansku braću "terorističkom organizacijom" pod navodim da ona širi nasilje.

Pokret Muslimanska braća odbacuje ovakve navode, tvrdeći da je posvećen miroljubivom aktivizmu. 

(Anadolu Agency) 

SudEgipat
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.