12.2.2024. 10:14
0
Čeka li nas nova katastrofa: Egipat zaprijetio Izraelu ratom i prekidom sporazuma koji pola stoljeća održava mir
Egipat je zaprijetio Izraelu ratom ako pošalje svoje postrojbe na Rafah. Pozivajući se na dva egipatska dužnosnika i jednog zapadnog diplomata, agencija AP prenijela je da je Egipat zaprijetio suspenzijom mirovnog sporazuma iz Camp Davida, kamena temeljca regionalne stabilnosti gotovo pola stoljeća.

Više od polovice od 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonilo se u Rafah, u bijegu od borbi u drugim područjima Gaze. Zbijeni su u velike šatorske kampove, kojima upravlja UN u blizini zatvorene granice s Egiptom, na posljednjem dijelu Pojasa Gaze koje ne kontrolira izraelska vojska. Kairo strahuje da će izraelska ofenziva izazvati masivni priljev izbjeglica kojima se možda nikad neće dopustiti povratak. UN i niz drugih humanitarnih organizacija upozoravaju već danima i tjednima na neizdrživu humanitarnu situaciju u Gazi. Šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), Philippe Lazzarini rekao je da velika izraelska ofenziva u Rafi "može samo dovesti do dodatnog sloja beskrajne tragedije", piše Jutarnji list.

Tokom vikenda izraelske snage izvele su više zračnih udara na Rafah. Procjenjuje se da je 112 Palestinaca ubijeno, a 173 povrijeđeno u posljednja 24 sata, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva u Gazi. Od Hamasova napada na Izrael, 7. oktobra, ubijeno je 28.176 Palestinaca, a 67.784 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu, prema podacima ministarstva. Hamasovo oružano krilo objavilo je da su u izraelskim napadima na Pojas Gaze u proteklih 96 sati ubijena dva izraelska taoca, a teško je ozlijeđeno osam drugih. Izrael kaže da Hamas još drži 136 talaca 

Prije kopnene ofenzive na Rafah, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je "siguran prolaz" palestinskim civilima, prenosi AFP. Usprkos snažnom diplomatskom pritisku i nizu upozorenja iz čitavog svijeta da ne kreću u ofenzivu, u intervjuu koji je u nedjelju emitirao ABC News, Netanyahu je rekao kako ne odustaje od ofenzive na Rafah. Rekao je kako se slaže "s Amerikancima" da će prvo morati voditi računa o civilima. "Osigurat ćemo siguran prolaz za civilno stanovništvo, kako bi mogli otići", rekao je Netanyahu. No ostalo je nejasno kamo može otići toliki broj ljudi koji su stisnuti uz granicu s Egiptom. Izrael izvodi zračne napade na Rafah gotovo svakodnevno, čak i nakon što je posljednjih tjedana rekao civilima da ondje potraže zaklon od žestokih kopnenih borbi u Khan Younisu, prenosi britanski The Guardian. Prošlog tjedna Netanyahu je na sastanku s vojnim zapovjedništvom rekao kako cilj Izraela da uništi Hamas ne može biti postignut dokle god su "četiri bataljuna Hamasa bila u Rafahu".

Hamas, ipak, upozorava da će izraelska kopnena ofenziva na Rafah uništiti mogućnost pregovora o razmjeni talaca. Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) optužilo je izraelske snage da su više od tjedan dana sprečavale dostavu medicinskog kisika do bolnice al-Amal, zbog čega su umrla tri pacijenta. Izraelci su, pak, nastavili s optužbama protiv UNRWA, UN-ove organizacije za pomoć Palestini, najveće humanitarne organizacije u Gazi, o kojoj ovisi preživljavanje najvećeg dijela stanovništva. Objavili su da su otkrili mrežu tunela, dugu stotine metara, koji djelomično prolazi ispod sjedišta UNRWA u Gazi, što smatraju novim dokazom Hamasova iskorištavanja agencije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.