2.2.2017. 20:25
0
Yildirim s Merkel razgovarao o pitanju članstva Turske u EU
Premijer Turske Binali Yildirim je nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkelom, koja boravi u posjeti Turskoj, istakao da je terorizam problem cijeloga svijeta, a ne samo pojedinih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

"Terorizam nije samo problem Njemačke i Turske. Terorizam je problem cijeloga svijeta. To je veoma velika prijetnja i za Ameriku. Amerika je platila najveću cijenu od terorista al-Kaide. Zato mislim da je odgovornost svih nas da regiju očistimo od svih terorističkih organizacija, posebno od ISIS-a", kazao je Yildirim.

Istakao je i kako Turska očekuje mnogo veću podršku njemačkih vlasti u borbi protiv terorističke organizacije FETO.

"Potrebna nam je još veća podrška Njemačke u borbi protiv FETO-a. Štaviše, ove organizacije mogu slobodno provoditi aktivnosti u evropskim zemljama. Ove terorističke organizacije danas nanose bol Turskoj, ali siguran sam da bi nekada u budućnosti mogle postati velika prijetnja i za cijelu Evropu. Zato je naša saradnja u borbi protiv terorizma od životnog značaja", kazao je Yildirim.

Naglasio je o kako je tokom današnjeg sastanka s Merkel bilo riječi o dodatnom jačanju odnosa između dviju zemalja.

"Imali smo priliku da razgovaramo o unaprjeđenju bilateralnih odnosa u oblasti sigurnosti i ekonomije", rekao je Yildirim.

Dodao je kako je razgovarano i o oživljavanju odnosa s Briselom te o koracima koje je potrebno poduzeti u vezi s pitanjem članstva Turske u Evropskoj uniji (EU).

Izrazio je zahvalnost njemačkoj kancelarki zbog solidarnosti koju je pokazala nakon pokušaja puča u Turskoj 15. jula.

"Današnjom posjetom Merkel je još jednom iskazan značaj solidarnosti u vezi s ovim pitanjem. Turska je pravna država. Svi oni koji su odgovorni bit će kažnjeni u skladu sa zakonom", kazao je Yildirim, dodajući kako se turske vlasti neće voditi osjećajem osvete.

(Anadolu Agency) 

TurskaEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.