8.2.2017. 8:47
0
Erdogan poručio Trumpu: Ne podržavajte PYD/YPG
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump tokom telefonskog razgovora obavljenog u utorak navečer usaglasili su zajedničko djelovanje protiv terorističkih elemenata u Al-Babu i Rakki, u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvori iz ureda turskog predsjednika istakli su kako su dvojica lidera razgovarala oko 45 minuta o pitanjima u regiji i svijetu te da je razgovor protekao u pozitivnoj atmosferi. 

Tokom razgovora fokus je bio na savezništvu i bliskoj saradnji, a razgovarali su između ostalog, i o izbjegličkoj krizi i borbi protiv terorizma.

Trump je kazao kako želi razvijati bilateralne odnose sa Turskom te bližu saradnju kada je riječ o regionalnim temama.

Erdogan je Trumpu ukazao na važnost borbe protiv terorističke organizacije PKK, te istakao da Sjedinjene Američke Države ne bi smjele podržavati sirijski ogranak pomenute terorističke organizacije PYD/YPG. 

Predsjednik Republike Turske je novom američkom predsjedniku poželio uspjeh u radu, te mu govorio i o pokušaju državnog udara u Turskoj kojeg su 15. jula 2016. godine izvela vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO), na čijem se čelu nalazi Fetullah Gulen.

Erdogan je istakao i kako očekuje SAD na strani Turske kada je riječ o borbi protiv FETO-a. 

Njih dvojica su razgovarali i o koracima koji će biti poduzeti kako bi se povećala ekonomska saradnja između dvije zemlje. 

Tokom razgovora je rečeno kako će direktor CIA-e Mike Pompeo prvu inostranu posjetu realizovati u četvrtak i to upravo dolaskom u Tursku gdje će sa lokalnim zvaničnicima razgovarati o borbi protiv terorizma, prvenstveno protiv PYD-a i FETO-a.

Lideri su istakli želju da se sastanu u najkraćem roku.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.