18.3.2017. 18:03
0
Ministri finansija zemalja G20 odustali od antiprotekcionističkog obećanja
Ministri finansija najvećih svjetskih ekonomskih sila odustali su od suprotstavljanja protekcionizmu, nakon protivljenja od strane SAD-a, izvještava BBC.

Ministri zemalja G20 napustili su dvodnevni sastanak u Baden Badenu bez obnavljanja dugogodišnjeg obećanja da će ojačati slobodnu trgovinu.

Prošle godine, skupina 20 najvećih svjetskih ekonomskih sila obećala je "suprotstaviti se svim oblicima protekcionizma".

Međutim, od tada je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost i agresivno provodi politiku "Amerika prije svega".

Njegova politika uključuje kazne za kompanije čija je proizvodnja smještena u inostranstvu.

U zajedničkom saopćenju koje je objavljeno nakon sastanka u Baden Badenu također je izostavljeno obećanje o klimatskim promjenama.

Trump je već obećao da će srezati finansiranje zaštite životne sredine.

U saopćenju se, međutim, navode obećanja o borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, suzbijanju finansiranja terorizma, te jačanju privatnih investicija u Africi.

(FENA/Merima Druškić) 

G20
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.