23.3.2017. 8:16
0
Jutro nakon napada: Londonska policija vjeruje da je u pitanju teroristički čin
Dan nakon napada ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu u kojem je poginulo pet osoba, a dogodio se na prvu godišnjicu krvavih napada u Bruxellesu, policija pretpostavlja da je riječ o terorizmu.

Četrdesetak osoba je povrijeđeno nakon što se muškarac sa bradom i u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u masu ljudi na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament.

Napadača koji je prema mišljenju istražitelja djelovao sam, a za čin još niko nije preuzeo odgovornost, nakon toga je "ustrijelio drugi policajac", rekao je Mark Rowley iz protuterorističke jedinice londonske policije.

- Neću govoriti o identitetu napadača (...), ali pretpostavljamo da je riječ o islamskom terorizmu - rekao je Rowley u srijedu navečer, prenio je Avaz.

Među povrijeđenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumuna, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja kojih su državljani stradali u napadu.

Premijerka Theresa May koja je rekla da je napad djelo "izopačenog" uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da "nas sile zla neće podijeliti".

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. jula 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Qaede, u kojima je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi.

Sva britanska glasila u četvrtak pišu o napadu, a tabloid Daily Mirror naziva ga "napadom na demokratiju".

- Londončani neće dopustiti da ih terorizam uplaši - poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

(Merima Druškić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.