10.4.2017. 22:00
1
Švedska mijenja politiku nakon napada: Dosta je masovne imigracije
Švedski premijer Stefan Lofven naznačio je dramatičan zaokret u imigracionoj politici nakon što je otkriveno da je terorista iz Stockholma bio Uzbekistanac kome je odbijen zahtjev za azilom, ali svejedno nije deportovan.

Teroristi ne mogu poraziti Švedsku

Četvero ljudi ubijeno je u napadu kamionom koji je izveo Rahmat Akilov (39), uključujući jednog britanskog državljanina, dok su desetine ranjene.

“Švedska se nikad neće vratiti na masovnu imigraciju koju smo imali u jesen 2015., nikad. Svako kome je odbijena dozvola mora se vratiti kući. Izuzetno sam frustriran zbog ovoga. Ako vam je odbijena viza, trebate napustiti zemlju“, rekao je Lofven za švedsku televiziju SVT u nedjelju navečer.

“Teroristi žele da se osjećamo uplašeno, da izmijenimo svoje ponašanje, da ne živimo svoje živote normalno, ali mi ćemo to i dalje raditi. Teroristi ne mogu poraziti Švedsku, nikad“, dodao je švedski premijer.

Švedska primila 244.000 azilanata u dvije godine

Švedska, zemlja od manje od 10 miliona ljudi, primila je čak 244.000 tražitelja azila 2014. i 2015. Prema procjenama policije, 12.000 tražitelja azila trenutno čeka deportaciju, a 300 imigranata živi ilegalno u zemlji.

Švedske vlasti sada traže izmjene zakona koje bi im dale veće imigracione ovlasti, uključujući obvezu tražitelja azila kojima je zahtjev odbijen da se prijave policiji.

U međuvremenu je otkriveno da je Akilov, simpatizer Islamske države, dobio rok od četiri sedmice da napusti Švedsku nakon što mu je odbijen zahtjev za vizu. Iako su ga policija i imigracione službe tražile kako bi ga deportovale, izbjegao im je tako što im je dao lažnu adresu.

Metoda ovog terorističkog napada, zabijanjem vozila u pješake, očito je sve češće korištena među teroristima. Na isti način izvedeni su raniji napadi u Nici i Berlinu, kao i nedavni napad u Londonu ispred zgrade parlamenta, piše “Index“.

(Merima Druškić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.