22.5.2017. 15:58
4
Rusija pristala da ukine preostale trgovinske sankcije Turskoj
Rusija je pristala u ponedjeljak da ukine preostale trgovinske sankcije Turskoj uvedene nakon turskog obaranja ruskog borbenog aviona iznad sirijske granice u 2015.

Državna novinska agencija Anadolija je javila da je sporazum o toj temi potpisan na marginama samita čelnika crnomorske regije u Istanbulu između zamjenika turskog premijera Mehmeta Simseka i njegovog ruskog kolege Arkadija Dvorkoviča.

Agencija navodi da je dokument važan korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa i pojačanju obima trgovinske razmjene.

Ruska vlada potvrdila je u saopćenju da je dokument o "ukidanju bilateralnih trgovinskih restrikcija" potpisan u prisustvu turskog premijera Binali Yildirima i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Nije bilo nikakvih trenutnih detalja o sadržaju dokumenta, ali se očekuje da on ponovo omogući uvoz paradajza u Rusiju, ključnog turskog poljoprivrednog proizvoda.  

Obaranje ruskog aviona 24. novembra 2015. dovelo je do krize bez predsedana u odnosima dvije zemlje i izazvalo je Rusiju da uvede brojne sankcije protiv Ankare.

One su uključivale zabranu ruskih turističkih paketa za Tursku, uništavajući turističku sezonu na jugu zemlje u 2016. godini. I ta zabrana je ukinuta.

Nakon sporazuma o pomirenju postignutog prošlog ljeta, odnosi dvije zemlje rapidno su se poboljšali i dvije strane zajednički rade na okončanju sirijskog sukoba, prenosi  AFP.


(Fena/Admir Oručević)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.