7.8.2017. 22:00
0
Macron na meti kritika jer želi uspostaviti funkciju prve dame Francuske
Francuski predsjednik Emmanuel Macron našao se na udaru kritika zbog planova da svojoj ženi Brigitte dodijeli zvanični status prve dame Francuske, prenosi CNN.

Macron je u maju preuzeo dužnost i najavio da će ukloniti nepotizam iz vlasti, a ovaj njegov plan su neki ocijenili licemjernim. Peticiju protiv uspostavljanja funkcije prve dame potpisalo je već 200 hiljada ljudi.

Macronova žena bi, po tome, trebala dobiti dio budžeta, svoje uposlenike i ured, po uzoru na ono što ima supruga američkog predsjednika.

- Brigitte Macron sada ima tim od dva ili tri pomoćnika, dvije sekretarice i dva tjelohranitelja, to je sasvim dovoljno - poručuje se u peticiji.

Prema fracuskom ustavu bračni partner predsjednika nema nikakav službeni status, ali imaju ured i savjetnike. Tokom kampanje Macron je rekao da njegova supruga neće biti plaćena državnim novcem.

Sve se događa u vrijeme kada Macron predlaže zakon koji bi francuskim parlamentarcima zabranio zapošljavanje rođaka i članova porodice. Svako ko bi bio osuđen za takav prekršaj bi mogao ići i u zatvor. Opozicija je ogorčena dvostrukim mjerilima novog predsjednika.

(FENA/Amila Alijagić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.