30.8.2017. 18:00
0
Guterres pozvao na ukidanje izraelske blokade pojasa Gaze
Čelnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u srijedu na ukidanje blokade pojasa Gaze dok je obilazio palestinsku enklavu koja prolazi kroz, kako je rekao, "jednu od najdramatičnijih humanitarnih kriza" koje je ikada vidio.


Komentari generalnog sekretara dolaze u vrijeme kada završava svoju prvu posjetu Izraelu i palestinskim teritorijama otkako je preuzeo dužnost.

On je u više navrata tokom posjete pozivao na dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, koji je dugo u fokusu međunarodne diplomatije ali je trenutno pod prijetnjom.

Tokom posjete Gazi u srijedu Guterres je izjavio da je zapanjen humanitarnom situacijom u prenapućenoj i siromašnoj enklavi, u kojoj su se nestašice struje pogoršale i nedostaje pitke vode.

- Duboko sam dirnut onim što sam vidio u Gazi danas, nažalost sam bio svjedok jedne od najdramatičnijih humanitarnih kriza koje sam vidio tokom brojnih godina humanitarnog rada u Ujedinjenim nacijama - izjavio je Guterres.

Kasnije je rekao da je "bitno otvoriti začepljenja" u aluziji na izraelsku decenijama dugu blokadu Gaze i na zatvraranje njene granice s Egiptom u posljednjim godinama.

Guterres je dao te izjave u školi kojom upravlja UN-ova  agencija za palestinske izbjeglice, UNRWA, na sjeveru pojasa Gaze.  

Najmanje 70 posto stanovnika Gaze ovisno je o međunarodnoj pomoći. UNRWA igra ključnu ulogu u priobalnom pojasu, jer se isti postotak stanovništva smatra izbjeglicama.

Palestinski militanti u Gazi i Izrael vodili su tri rata od 2008.

Izrael tvrdi da je blokada neophodna kako bi spriječio islamistički pokret Hamas, koji upravlja enklavom, da dođe do oružja ili materijala koje može koristiti protiv jevrejske države.

Blokada se također koristi kako bi se izolirao Hamas.

Zvaničnici UN-a tvrde da enklava rapidno postaje nepodnošljiva za život zbog pogoršanja humanitarne situacije.

Hamas je pozdravio Guterresovu posjetu, pozivajući ga da "uloži sve napore na ukidanju opsade pojasa i okončanju patnje za dva miliona Palestinaca u najvećom zatvoru u svijetu".

Kontakti zvaničnika UN-a s Hamasom su ograničeni jer grupu smatraju terorističkom organizacijom Sjedinjene Države i Evropska unija, prenosi AFP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.