27.9.2017. 11:34
0
Emmanuel Macron predstavio plan za reformu Evropske unije
Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je detaljan plan za reformu Evropske unije, u kojem poziva na veći kompromis oko glavnih i ključnih pitanja, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.
Macron je izrazio nadu da bi se Velika Britanija mogla vratiti u reorganizovanu Evropsku uniju.

U sat i po dugom govoru na Sorbonne Univerzitetu Macron je predstavio novu viziju Evropske unije koja se trenutno suočava s velikom krizom, teretom desnog nacionalizma, masovnih migracija i Brexita.

Macron je predložio formiranje zajedničke vojne jedinice za brze reakcije, zajednički budžet za odbranu, jedinstveni evropski sistem azila i graničnu policiju EU. Također je istakao da zemlje eurozone moraju imati jedan zajednički budžet i ministra financija.

- Evropa kakvu poznajemo je preslaba, prespora, neefikasna, ali samo Evropa daje nam mogućnost da djelujemo na svjetskoj sceni nasuprot velikim, savremenim izazovima – poručio je Macron.

Macron je kampanju za francuskog predsjednika vodio na snažnoj proevropskoj platformi. U svom govoru pozvao je na uvođenje jedinstvenog EU korporativnog poreza do 2020. godine, uz napomenu da bi članice koje odbiju njegovu implementaciju trebale ostati bez pomoći iz Brisela.

Francuski predsjednik je zatražio i reformu zajedničke poljoprivredne politike, odnosno sistema poticaja, uključujući strožije mjere borbe protiv prevara i korupcije. Francuska je tradicionalno najveći dobitnik poticaja i žestoki branitelj statusa quo oko zajedničke poljoprivredne politike.

Predložio je i povećanje pomoći Africi, za koju je rekao da više ne treba biti gledana kao problem, nego kao partner. Kao mjere za financiranje te pomoći predložio je širenje britanskog sistema oporezivanja transakcija nekretninama na cijelu EU, te povećanje poreza na fosilna goriva kao sredstvo za transformaciju ekonomskog modela u ekološki prihvatljiviji sistem, piše Telegram.

- Jedini put koji nam osigurava budućnost je izgradnja Evrope kao suverene, ujedinjene i demokratske zajednice - rekao je Macron.

Macron je kazao i kako bi se Velika Britanija mogla vratiti u EU kada se implementira njegov plan.

- Za nekoliko godina, ako budu željeli, Ujedinjeno kraljevstvo bi moglo pronaći svoje mjesto. U ovoj reformiranoj i jednostavnijoj Evropskoj uniji kakvu predlažem ne mogu zamisliti da UK ne može pronaći svoje mjesto – istakao je Macron.

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.