13.10.2017. 18:28
0
Iran poručio Amerikancima: Iran će snažno odgovoriti na svaku akciju protiv njegove vojske
Iran je saopćio u petak da će odgovoriti na svaku akciju koja ima za cilj njegove oružane snage i optužio je Sjedinjene Države za kršenje duha nuklearnog sporazuma iz 2015. postignutog između Teherana i šest velikih sila.

Očekuje se da američki predsjednik Donald Trump tokom dana poduzme drugi veliki korak protiv nuklearnog sporazuma, izlažući agresivniji pristup iranskim aktivnostima na Bliskom istoku i riskirajući pogoršanje američkih veza s evropskim saveznicima.  

- Iran će snažno odgovoriti na svaku akciju protiv svojih vojnih snaga, uključujući i Revolucionarnu gardu - navela je državna televizija izjavu portparola ministarstva vanjskih poslova Bahrama Qasemija.

Visoki američki zvaničnik, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, izjavio je u petak da su mjere koje Trump razmatra dio šire strategije koja također uključuje uvođenje novih ciljanih sankcija u odgovoru na iranske probe balističkih raketa, cyber špijunažu i podržavanje libanskog Hezbollaha i drugih grupa koje su SAD uvrstile na listu stranih terorističkih organizacija.

Američka administracija u ovoj godini je razmatrala, ali je kasnije stavila na čekanje, uvrštavnje iranske Revolucionarne garde, najmoćnije iranske unutrašnje i vanjske snage sigurnosti, na listu terorističkih organizacija. 

Qasemi je izjavio da će Iran nastaviti da jača svoje kapacitete balističkih projektila uprkos zapadnim kritikama, dok Washington tvrdi da stav Islamske Republike predstavlja kršenje nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

- Iranski raketni program namijenjen je isključivo u odbrambene svrhe i mi smo odlučni i ozbiljni u njegovom širenju - kazao je.

Qasemi je također upozorio na mogućnost povlačenja iz sporazuma.

 - Iran uvijek djeluje na osnovu vlastitih interesa i nastavit će da tako radi. Ukoliko bude neophodno, mi se također možemo povući iz sporazuma - izjavio je  Qasemi, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

IranSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.