9.11.2017. 20:45
0
Španski tužilac zatražio zatvorsku kaznu za Carme Forcadell zbog referenduma u Kataloniji
Španski državni tužilac u četvrtak je zatražio od suca da izrekne zatvorsku kaznu predsjednici katalonskog parlamenta koja je otvorila put za objavu nezavisnosti, dok se istraga optužbi za pobunu i navođenje na nemire nastavlja, javio je u četvrtak El Pais.

Tužilac je također zatražio zatvorsku kaznu za troje ostalih poslanika izvedenih pred Vrhovni sud i oslobađanje dvoje ostalih pod određenim uvjetima, javile su novine pozivajući se na neidentifikovane izvore.

Glasnogovornica suda odbila je komentirati novinske navode.

Ukoliko sudac odobri zahtjev, Carme Forcadell bi se pridružilo osmero bivših članova katalonske vlade i čelnika dvije vodeće secesionističke grupe koji su u pritvoru dok čekaju na suđenje zbog njihovih vodećih uloga u nastojanjima za nezavisnošću.

U četvrtak je sutkinja Carmen Lamela odbila zahtijev njihovih advokata za njihovim oslobađanjem, saopćila je glasnogovornica.

Forcadell je ranije izjavila u Vrhovnom sudu da objava nezavisnosti od 27. oktobra nije zakonski obavezujuća, sudeći po sudskim izvorima, u komentaru koji bi mogao oslabiti secesionističke ambicije regije, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.