14.3.2024. 15:49
0
Španija: Amnestirani organizatori referenduma u Kataloniji
Španski parlament je usvojio zakon o amnestiji za Katalonce koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o nezavisnosti, čime će biti obustavljeni sudski postupci protiv više stotina sudionika.

Za zakon je glasalo 178 zastupnika ljevice i regionalnih stranaka, a protiv su bila 172 zastupnika desnice u parlamentu sa 350 mjesta.

Zakonom se ukida "kaznena, administrativna i finansijska" odgovornost za osobe koje su od januara 2012. do novembra 2023. sudjelovale u promovisanju, pripremi i organiziranju referenduma. Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez je krajem prošle godine dobio novi četverogodišnji mandat jer su njegovu manjinsku vladu podržale katalonske separatističke stranke u zamjenu za taj zakon.

Sanchez je rekao prošle sedmice da je zakon bitan zbog "pomirbe" i "suživota". Stranke desnice, koje su glasale protiv, optužile su premijera za "izdaju". Prošle sedmice su hiljade protestanata izašle na ulice Madrida protestujući protiv Sancheza i smatrajući da će amnestija potaknuti zagovornike nezavisnosti na novi pokušaj odcjepljenja.

Zakon bi mogao stupiti na snagu krajem maja nakon što se o njemu očituje gornji dom parlamenta Senat, u kojem sjede predstavnici regija, a koji ga može samo usporiti, ali ne i srušiti. U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7.5 miliona stanovnika na sjeveru Španije, održavaju se vanredni izbori 12. maja.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.