23.7.2023. 22:10
0
Na izborima u Španiji vodi Narodna stranka, desničarski Vox potencijalno dolazi na vlast
Konzervativna Narodna stranka desnog centra (PP) osvojila je danas najviše glasova na parlamentarnim izborima u Španiji i to joj otvara mogućnost da sastavi vladu s krajnje desnim Voxom, pokazuju izlazne ankete koje je objavila državna televizija TVE, javlja Reuters.

Narodna stranka (Partido Popular) osvojila je između 145 i 150, a protivimigrantski i antimuslimanski Vox između 24 i 27 mandata u španskom parlamentu.

Za sastavljanje vlade potrebno je 176 zastupnika u parlamentu koji ima 350 članova.

To bi bilo prvi put da stranka krajnje desnice uđe u vladu od okončanja diktature Francisca Franca tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sancheza trebalo bi da osvoji između 113 i 118 mandata.

Sa 28 do 31 osvojenim mandatom u parlamentu slijedi lijeva stranka Sumar, čija je liderka Yolanda Diaz i aktuelna potpredsjednica Vlade uoči izbora iskazala spremnost za koaliranje sa PSOE-om, pokazuje anketa objavljena nakon zatvaranja birališta u 20 sati.

Diaz je pozvala sve da glasaju, podsjećajući da sloboda glasanja nije uvijek postojala u Španiji.

- Mnogo je toga na koncu - rekla je Diáz nakon glasanja te poručila da su za ljude njene generacije ovo najvažniji izbori.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.