23.7.2023. 17:38
0
Prijevremeni izbori u Španiji: Uprkos vrućini izlaznost veća nego prethodnih izbora
Uprkos vrućini i ljetnim godišnjim odmorima, birači u Španiji izašli su na današnje parlamentarne izbore masovnije nego u novembru 2019. godine.

Do 14 sati glasalo je 40,48 posto od 37,4 miliona stanovnika s pravom glasa. Na prethodnim izborima je u isto vrijeme glasalo 37,92 posto birača.

Mnogi građani, na udaru trećeg toplinskog vala u zemlji, čekali su od devet sati ujutro ispred biračkih mjesta.

Zasad je najveći odaziv u jugoistočnoj pokrajini Valenciji gdje je glasalo više od 46 posto birača. Moguće je da su ondje građani izašli ranije zbog izuzetno visokih temperatura u tom kraju .

Blizu 2,5 milijuna birača glasalo je zato ranije putem pošte, a njihove ispunjene listiće poštari danas raznose na biračka mjesta. To je rekordan broj glasova prikupljenih poštom. Oni nisu uvršteni u 40,48 posto glasova prikupljenih do 14 sati.

Lideri političkih stranaka su nakon glasanja pozvali javno birače da se odazovu izborima. Zahvalili su im na odazivu u netipičnim ljetnim uvjetima.

Birališta se zatvaraju u 20 sati te je još uvijek neizvjesno hoće li odaziv nadmašiti onaj od prije četiri godine.

Socijalistički premijer Pedro Sanchez sazvao je izbore za juli umjesto za decembru nakon što je njegova stranka doživjela težak poraz na lokalnim i regionalnim izborima u maju.

Sanchezova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) na vlasti je od 2019. te upravlja mediteranskom zemljom u koaliciji s lijevim Unidas Podemosom, uz podršku separatističkih stranaka Katalonije i Baskije.

Nekoliko anketa je ukazalo da bi najviše glasova mogla dobiti opoziciona Narodna stranka desnog centra pod vodstvom Alberta Feija, te da bi mogla formirati vladu s krajnje desnim Voxom.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.