20.11.2017. 15:15
0
Propali pregovori o novoj Vladi Njemačke, Merkel pred najtežim zadatkom u karijeri
Napori njemačke kancelarke Angele Merkel da sastavi trostranačku koalicijsku vladu doživjeli su u nedjelju veliki udarac nakon što su njezini potencijalni partneri liberali (FDP) objavili da se povlače iz koalicijskih pregovora i da su oni propali.

Poslovno orijentisani Slobodni demokrati (FDP) neočekivano su napustili pregovore s konzervativnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, utvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite okoliša.

Ako se povlačenje liberala iz pregovora pokaže konačnim, Merkel bi mogla pokušati sastaviti manjinsku vladu sa Zelenima, ili bi se mogli sazvati novi izbori.

- Danas nije postignut napredak, već je naprotiv napravljen korak natrag, jer su se počeli propitivati i ciljani kompromisi - rekao je novinarima čelnik FDP-a Christian Lindner.

- Bolje je ne vladati nego vladati pogešno. Zbogom! - rekao je Lindner.

Merkel je izrazila žaljenje zbog odluke liberala (FDP) da napuste koalicijske pregovore.

- Vjerovali smo da se nalazimo na putu na kojemu je dogovor mogao biti postignut. Žalim, uz puno poštovanje prema FDP-u, što nismo mogli postići sporazum - kazala je njemačka kancelarka.

Kazala je i da će se u ponedjeljak sastati s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom kako bi ga obavijestila o situaciji. Također je rekla da će njezin blok CDU/CSU nastaviti pregovarati odgovorno. Naglasila je da će učiniti sve što može kao njemačka kancelarka da izvede zemlju iz ovog “teškog perioda”.

Tri stranke nevoljko su ušle u pregovore o tročlanoj koaliciji koja još nije viđena na državnom nivou u Njemačkoj, ali koja je postala potrebna zbog rezultata izbora u septembru na kojima su glasači djelomično okrenuli leđa velikim strankama ljevice i desnice i izglasali veoma fragmentiran parlament. Neuspjeh u koalicijskim pregovorima mogao bi pokrenuti najtežu političku krizu u Njemačkoj u nekoliko desetljeća jer su socijaldemokrati (SPD) već najavili kako nakon gubitka na izborima planiraju ostati u opoziciji..

Postizanje trostranog dogovora jedina je realistična šansa da Merkel osigura četvrti mandat na čelu države. No FDP koji se tek vratio u parlament nakon četiri godine izbivanja i Zeleni koji nisu vladali 12 godina ne žele kompromisima otuđiti svoje glasačko tijelo i pokvariti svoj izborni uspjeh.

Ulozi su veliki i za bavarsku Kršćansko-socijalnu uniju, saveznike Angele Merkel iz konzervativne koalicije. CSU strahuje da će neuspjeh u osiguravanju ograničenja imigracije potaknuti rast krajnje desnice na regionalnim izborima iduće godine i time možda čak i zbaciti CSU nakon 60 godina vladanja u toj pokrajini.

Neuspjeh u koalicijskim dogovorima mogao bi dovesti do novih parlamentarnih izbora, a to ne odgovara nijednoj od tri stranke jer strahuju da bi to moglo dovesti do još boljeg rezultata krajnje desne Alternative za Njemačku.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.