16.12.2017. 12:48
0
Afrički nacionalni kongres bira nasljednika Jacoba Zume
Južnoafrička vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) priprema se na izbor novog čelnika stranke koji će naslijediti predsjednika Jacoba Zumu.
Glavni kandidati su trenutni potpredsjednik Cyril Ramaphosa i nekadašnja ministrica u vladi Nkosazana Dlamini-Zuma, bivša supruga predsjednika Zume, izvještava BBC.

Osoba koja pobijedi vjerovatno će zamijeniti Zumu na mjestu južnoafričkog predsjednika.

Međutim, njihova žestoka bitka za prevlast izazvala je strahove da bi se ANC mogla raspasti prije izbora 2019. godine.

Predsjednik Zuma može ostati na čelu države do tih izbora.

Zuma je na vlasti od 2009. godine, a u Južnoj Africi je predsjedavanje ograničeno na dva petogodišnja mandata.

Dok se delegati okupljaju radi četverodnevne konferencije u Johanesburgu, Zuma, koji se suočava s nekoliko optužbi za korupciju, pozvao je ovu stranku da ujedinjeno stane iza konačnog pobjednika.

(FENA/Ajla Hurko)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.