24.4.2018. 9:43
0
Donald Tusk počinje balkansku turneju, posjetit će šest zemalja, među njima i BiH
Predsednik Evropskog vijeća Donald Tusk počinje danas u Tirani turneju po Zapadnom Balkanu tokom koje će do 27. aprila pored Tirane posjetiti Podgoricu, Beograd, Prištinu, Sarajevo i Skoplje.

Kako je saopšteno iz Brisela, Tusk će zvaničnicima balkanskih zemalja uputiti poruku da "Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner cijelog regiona" i da će majski susret na vrhu EU-Zapadni Balkan potvrditi "evropsku perspektivu regiona", prenosi Beta.

Tusk koji priprema i predsjedava zasjedanjima lidera EU želi da u susretu s čelnicima zemalja Zapadnog Balkana naglasi "već opipljive ključne obime i brojke u međupovezanosti EU i Zapadnog Balkana", prenijeli su izvori bliski predsedniku Evropskog vijeća.

On će to potkrijepiti podacima koji govore, kako je naglašeno u Briselu, da je EU na Zapadnom Balkanu najveći investitor, najveći donator, najveće tržište i da je "najbolji zalog i obećanje za bolju budućnost građana tog područja". 

Tusk dolazi i sa stavom EU da susret 17. maja u Sofiji sa vođama Zapadnog Balkana treba da "opipljivo doprinese povezanosti s EU i unutar regiona", a bit će to i prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima s Unijom.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.