22.2.2024. 17:20
0
Poljski premijer Tusk odbio poziv Zelenskog za hitni sastanak
Poljski premijer Donald Tusk odbio je apel predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se hitno sastanu.

Zelenski je zatražio od Tuska da se sastanu možda i zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajnen već sutra, i to na granici, kako bi riješili eskalaciju blokada granice sa Ukrajinom zbog protesta poljskih poljoprivrednika i prevoznika.

"Rekao sam jasno. Nama nije potrebna simbolika u našim odnosima. Poljska i ukrajinska vlada sastaće se 28. marta u Varšavi", odbio je apel Zelenskog poljski premijer.

Tusk je podsjetio da već dugo Poljska stavlja do znanja da je obaveza njene vlade da zaštiti svoje tržište, između ostalog i poljoprivrednih proizvoda.

"Upozoravali smo na prijetnje vezane za liberalizaciju trgovine sa Ukrajinom. Pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom je bez diskusije. Tražićemo rješenja kako domaća tako i u pregovorima sa Ukrajinom i evropskim institucijama tako da se što manje osjete negativne posljedice liberalizacije trgovine sa Ukrajinom. Poljoprivrednici mogu da računaju na mene", kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi, prenosi b92.

Zelenski je poslije sve češćih izgreda na protestima poljskih poljoprivrednika da demonstranti izbacuju žitarice iz ukrajinskih kamiona i vagona na drum ili železničke šine iako su u tranzitu na druga tržišta optužio Poljake za nedostatak solidarnosti sa zemljom u ratu, a predstavnici dvije vlade razmijenili su čak i prijetnje da će staviti potpuni embargo na uvoz roba iz druge zemlje.

Poslije se Zelenski ove sedmice obratio apelom poljskom premijeru Tusku da se hitno sastanu na granici i predsjedniku Poljske Andžeju Dudi da podrži taj dijalog da se prekinu blokade ukrajinske granice sa Poljskom.

Premijer Tusk je danas obećao Zelenskom da će poljska vlada granične prelaze i dio saobraćajnica staviti na spisak kritične infrastrukture kako blokade ne bi pogađale vojnu i humanitarnu pomoć Poljske i drugih zapadnih članica Ukrajini.

"Na jednu stvar neću pristati nikada. Ne možemo da dozvolimo da koristeći proteste poljoprivrednika na poljsko-ukrajinskoj granici budu aktivni oni koji bestidno javno podržavaju Putina, služe ruskoj propagandi i kompromituju poljsku državu, nas Poljake i demonstrante", kazao je Tusk.

Povodom banera na jednom od poljskih traktora sa pozivom Putinu da zavede red u Ukrajini, Briselu i poljskoj vladi. Premijer Tusk je upozorio da se ovih nedjelja odlučuje o sudbini Ukrajine, što znači i o sudbini Poljske.

"Svaki napad u javnosti, podrška narativu Putina jeste izdaja domovine. Mi to nikako nećemo tolerisati", kazao je poljski premijer.

Poljski poljoprivrednici organizuju već nedjeljama masovne proteste i izlaze na traktorima da blokiraju saobraćaj u velikim gradovima, a takođe povremeno blokiraju granicu.

Razlog je to što krive prethodne poljske vlasti, sada opozicionu stranku Pravo i Pravda, evrokomesara Januša Vojćehovskog i Evropsku komisiju jer su 2022. godine ukinuli carine i kvote na uvoz roba iz Ukrajine kao pomoć zemlji u ratu sa Rusijom a jeftine žitarice i poljoprivredni proizvodi destabilizovali su tržišta ukrajinskih susjeda.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.