12.5.2018. 14:45
1
Erdogan smatra da su kamatne stope i majka i otac zla
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan snažno se založio za obaranje kamatnih stopa, ocijenivši da su one izvor svih zala.

Izjava turskog predsjednika izazvala je novo slabljenje lire jer su investitori zabrinuti za sposobnost centralne banke da obuzda visoku inflaciju.

Nakon Erdoganove izjave turska valuta je pala sa 4,2374 na 4,3080 lira za dolar.

“Ako moj narod kaže na izborima – nastavi ovim putem, onda ja kažem da ću izaći kao pobjednik u borbi protiv prokletih kamatnih stopa, zato što je moje uvjerenje: kamatne stope su majka i otac svih zala”, rekao je Erdogan u Ankari u obraćanju privrednicima, aludirajući na vanredne izbore koji će biti održani 24. juna.

Na jačanje lire u četvrtak uticala je vijest da je Erdogan održao neplanirani sastanak sa svojim ekonomskim timom povodom kursa lire, koja je ove godine pala više od deset odsto u odnosu na dolar.

Erdogan i članovi ekonomskog tima su se dogovorili na sastanku da se preduzmu mjere kako bi bio ublažen inflatorni pritisak na kamatne stope i zaštitila vrijednost nacionalne valute, prenosiCDM.

(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.