26.9.2018. 14:48
0
Papa pozvao kineske katolike da mu vjeruju i učine poteze pomirenja
Papa Franjo pozvao je kineske katolike da mu vjeruju i naprave konkretne poteze pomirenja, posle značajnog sporazuma koji je Vatikan postigao s Kineskom katoličkom crkvom o imenovanju biskupa.

U pismu kineskim vjernicima, a koje je objavljeno danas, papa je pozvao kineske katolike da pomognu u "pokretanju procesa bez presedana za koji se nadamo da će pomoći u zacjeljivanju rana iz prošlosti, obnoviti puno zajedništvo među svim kineskim katolicima i dovesti do faze veće bratske saradnje", prenosi AP.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je i na širi dijalog s lokalnim vlastima kako bi se osiguralo da se ovakve uobičajene crkvene aktivnosti mogu sprovoditi.

Vatikan je 22. septembra s Kineskom katoličkom crkvom potpisao sporazum kojim joj daje dugo željenu i odlučujuću riječ po pitanju  imenovanju biskupa u Kini.

Kineska katolička crkva je, dan nakon potpisivanja sporazuma, potvrdila svoju lojalnost vladajućoj Komunističkoj partiji, a istovremeno je pozdravila značajan sporazum koji je sa Vatikanom postigla o imenovanju novih biskupa.

Kineska katolička crkva je tada saopćila da će "istrajati na putu socijalističkog društva, pod rukovodstvom Kineske komunističke partije".

Katolička crkva Kine je, također, istakla svoju "duboku ljubav prema otadžbini" i "iskrenu podršku sporazumu s Vatikanom", izrazivši nadu da će se odnosi između Kine i Vatikana dodatno poboljšati.

Oko 12 miliona kineskih katolika podijeljeno je između Crkve, diskretno lojalne Vatikanu, i Katoličkog patriotskog udruženja koje je pod nadzorom države, navodi Reuters.

 
(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.