25.12.2018. 10:27
0
Sjeverna Koreja mora da plati 501 miliona dolara roditeljima preminulog studenta
Sjeverna Koreja morat će da plati više od 500 miliona dolara naknade roditeljima preminulog američkog studenta Ottoa Warmbiera, odlučio je sud u Vašingtonu.

Fred i Cindy Warmbier iz Vajominga u američkoj saveznoj državi Ohajo u aprilu su podnijeli tužbu protiv vlasti Sjeverne Koreje federalnom sudu u Vašingtonu, u kojoj su zahtijevali da im se isplati milijarda odštete.

Sudija Beryl A. Howell donijela je odluku da Warmbierovima bude isplaćena naknada u iznosu od 500.134.683,80 dolara, javila je američka agencija “NBC”.

Otto Warmbier /22/ uhapšen je u Sjevernoj Koreji u januaru 2016. godine zbog navodne krađe propagandnog plakata i osuđen je na 15 godina zatvora.

Prošle godine je pušten u komi, ali je preminuo, nakon 17 mjeseci mučenja u pritvoru.

Roditelji preminulog tvrde da su vlasti Sjeverne Koreje prekršile međunarodni zakon i da su mučenjem njihovog sina natjerali da prizna da je djelovao u ime Vlade SAD, prenosi “Srna”.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.