17.8.2019. 17:43
0
Ovo je madam koja je podvodila djevojčice bogatoj klijenteli
Sve američke policijske agencije uključene su u veliku potjeru za 57-godišnjom Galein Maksvel (Ghislaine Maxwell), madam koja je dovodila maloljetnice seksualnom prijestupniku Džefriju Epstajnu (Jeffrey Epsteinu).
Nakon njegovog samoubistva u zatvoru, američko državno tužilaštvo na području južnog Njujorka nastavlja istragu zbog seksualne trgovine i ostalih optužbi. U novoj tužbi jedna od žrtvi upravo je Maksvel navela kao osobu koja je "bila podrška Epstajnovom krugu trgovine maloljetnicama".

Riječ glavnog tužioca

Glavni državni tužilac Vilijem Bar (William Barr) najavio je kako pravosudni organi dolaze po one koji su sarađivali s Epstajnom.

- Budite sigurni da se slučaj nastavlja sa svima koji su sarađivali s njim. Niko od sudionika ne može mirno spavati. Žrtve zaslužuju pravdu i dobit će je - naglasio je Bar.

Maksvel je godinama negirala da je napravila nešto loše, posebno nakon tvrdnje Virdžinije Roberts (Virginia) da su je ona i Epstajn pripremali za seks s britanskim princem Endrjuom (Andrew).


No, prošle sedmice isplivalo je niz dokumenata u tužbi koju je podnijela Roberts, a u kojima stoji da je Maksvel navodno tražila 10 "maserki" koje bi Epstajn mogao zlostavljati, a ona je u njima navodno i sudjelovala.

Advokat koji zastupa Epstajnove žrtve kaže da je logično da će se istraga sada fokusirati na Maksvel nakon Epstajnove smrti.

- Neće se moći sakriti. Nema mjesta u civiliziranom društvu na koje može otići, a da je ne pronađu. I za razliku od Epstajna, ona nema resurse koji su joj potrebni da bi započela novi život na mjestu s kojeg ne bi mogla biti izručena. Zanimljivo je razmišljati gdje bi mogla biti. No važnije je pitanje u kojoj su fazi tužioci s pokretanjem predmeta i da li ona sarađuje - rekao je.

Za sada nije poznato je li ona razgovarala s nekim nakon Epstajnovog hapšenja.

Prijatelji su rekli da se skriva negdje u Francuskoj, gdje je znala boraviti u njegovoj ekskluzivnoj rezidenciji u Parizu.

Ne odgovara na pozive

- Ne odgovara na pozive ni svojih najbližih prijatelja - rekao je jedan od njih koji je pokušavao doći do nje posljednjih sedmica.

Britanski "Daily Mail" pisao je da Maksvel nije u Evropi, već na osamljenom imanju pomorskog stručnjaka Skota Borgesona (Scott Borgerson) u Masačusesu. Snimili su fotografije ovog 43-godišnjaka u šetnji sa psom, za kojeg tvrde da je njen.

- Rijetko izlazi van i puno ostaje u kući. Potpuno je drugačija od žene koja je često putovala i puno se zabavljala s Epstajnom - rekao je jedan izvor.

Uz šumsku stazu do njegove kuće, odakle se čuo lavež pasa, vozila se jedna žena.

- Je li ona još tu? Trebali bi je što prije izvući jer će je inače istjerati grad - rekla je žena.

Stanovnici tog područja nisu prepoznali Maksvel, a ni njenog dečka, a rijetki su među njima i čuli za njenu poveznicu s Epstajnom. Vijesti su iznenadile 66-godišnjeg stanovnika koji na tom području živi od 1993. godine.

- Ova zajednica ne tolerira to sr... - rekao je.

Priča o ljudima povezanima s Epstajnom koji možda žive na tom području užasnula je jednu ženu.


- Nije važno kakve su vam političke preferencije, ako je kriva, ne želim je u svom gradu. Za takve nema tolerancije. Ako je lažno optužena, onda je to strašno. Ako je pravedno optužena, onda je to odvratno - rekla je 46-godišnja advokatica koja je radila sa ženama seksualnim robljem.

U Bostonu Borgerson ima još jednu nekretninu, u blizini gradskog povijesnog parka. Nekretnina se nalazi u mirnom dijelu grada poznatog po visokim troškovima života u blizini užurbane gradske četvrti. Borgersen je u razgovoru za ''The Daily Beast'' negirao da je u vezi s Maksvel i da je ona u njegovoj kući.

- Ona nije u mojoj kući. Ona je prijateljica, bivša prijateljica. Policija mi dolazi u kuću u kojoj nema nikoga osim moje mačke - rekao je dok se ukrcavao na avion i najavio kako će sam pozvati policiju kako bi sebe i svoju porodicu zaštitio od takvih napisa u medijima.

Između ostalog, medijima je rekao i da je pasionirano uključen u politiku zaštite okeana, što i ne čudi jer je naveden kao "direktor" neprofitnog Maksvelinog projekta "TerraMar" u prijavi poreza za 2013. godinu. 

Veza s neprofitnim organizacijama

Tokom 2014. godine na jednom događaju u organizaciji UN-a Maksvel je bila jedna od govornika, a po tada pripremljenoj biografiji njena neprofitna organizacija osnovana je s ciljem "zaštite okeana osnaživanjem globalne zajednice građana koji uz okean žive".

Često su zajedno bili govornici na nekim događajima i zbližili se. Prijatelji kažu da je Maksvel Borgersona opisivala kao "Navy SEAL-a".

Njena organizacija bila je povezana i s Klintonovom (Clinton) fondacijom. Ujesen 2013. "TerraMar" su nazvali privrženim članom. Maksvel je povezana s Klintonom godinama, pa je tako bila i na vjenčanju njegove kćerke 2010. godine. Po pisanju "Politica", letjela je Trampovim privatnim avionom i pomogla Epstajnu da dođe do "Trump worlda", i zabava na njegovom imanju "Mar a Lago".

Na stranici "TerraMara" stoji kako je poslovni mogul, diplomata, aktivista, Trampov prijatelj i čovjek s poslovnom karijerom u svijetu manekenki Paolo Zampoli član tog saveza, a on je sam rekao da nije znao da je ona uključena. Rekao je da se sjeća kako je diplomata Stjuart Bek (Stuart Beck), bivši direktor "TerraMara", doveo Maksvel dva puta u UN kako bi razgovarali o svom aktivizmu.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.