13.9.2021. 22:36
0
Australija se pretvara u negativca COP26 klimatskih razgovora
Ako su australijski saveznici bili zabrinuti da bi im ta zemlja mogla nanijeti probleme na predstojećim klimatskim pregovorima u Glasgowu, događaji od prošle sedmice ne bi trebali ostaviti malu sumnju u njihovim mislima - to će.

Australski premijer Scott Morrison potvrdio je u četvrtak izvještaj da je njegova država izvršila pritisak na Veliku Britaniju da odustane od ključnih klimatskih obaveza iz bilateralnog trgovinskog sporazuma, ne pokazujući znakove žaljenja ili srama zbog toga što je uhvaćen.
A u ponedjeljak prošle sedmice, kada je visoki dužnosnik UN -a upozorio da bi neaktivnost Australije zbog klime na kraju "nanijela pustoš" njenoj ekonomiji, australijski ministar resursa Keith Pitt odbacio je UN kao "strano tijelo" koje bi se trebalo baviti svojim poslovima.

Čak se pohvalio planovima Australije da nastavi sa iskopavanjem uglja "i nakon 2030.", dok je veliki dio razvijenog svijeta već na dobrom putu da postepeno ukine fosilna goriva, piše CNN.
Australija se sve više izolira od ostatka svijeta svojim tvrdoglavim pristupom klimatskoj krizi. Lideri poput američkog izaslanika za klimu Johna Kerryja i predsjednika COP26 Aloka Sharme nedavno su bili fokusirani na klimatski izazov Kine - ali Australija se pojavljuje kao pravi parija pregovora o COP26.


Prisustvovalo je i govorilo više od 70 lidera, a mnogi su najavili poboljšana obećanja o smanjenju emisija, poznata kao nacionalno utvrđeni doprinosi (NDC). Australija nije imala novi NDC za objavljivanje, a još uvijek to ne čini, pošto je propustila rok 31. jula koji je predviđen Pariškim sporazumom - prenosi CNN.


"Prošlog decembra imali smo malo više vremena za trčanje, pa smo držali ljestvicu vrlo, vrlo visoko, i zaista ste morali zaslužiti svoje pruge da biste mogli govoriti", rekao je britanski zvaničnik.
"Oni su razvijena zemlja, imaju ogromne kapacitete, i potpuno su ih uništile klimatske promjene, a mi smo bili prilično strogi po tom pitanju. Nisu se javili dugo ... terminska strategija. "

Australija je doživjela razorne šumske požare u razdoblju 2019-20, događaje za koje su naučnici rekli da su vjerovatniji zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudima. Nedavni izvještaj UN-a o stanju nauke o klimi otkrio je da Australija već doživljava više ekstrema vrućine i veći porast nivoa mora od globalnog prosjeka zbog klimatskih promjena. Predviđa se da će se toplina, porast razine mora i suša povećati u Australiji što se Zemlja zagrijava.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.