26.11.2021. 9:30
0
Pravila o Covid-19 uzimaju mentalni danak na pilote aviokompanija
FOTO: Reuters
Jedna od najvećih azijskih aviokompanija, Cathay Pacific, suočava se s pobunom pilota koji kažu da stroga pravila karantina u Hong Kongu u okviru politike nulte pandemije Covid-19 ugrožavaju njihovo mentalno zdravlje, što dovodi do sve većeg stresa i ostavki.

Cathay Pacific Airways Ltd (0293.HK) je prošle sedmice otpustio tri pilota koji su prekršili pravila kompanije tako što su napustili svoje hotelske sobe tokom presjedanja u Frankfurtu i kasnije bili pozitivni na COVID-19, piše Reuters agencija.

Vlada je odgovorila prisiljavanjem više od 270 ljudi, uključujući školsku djecu koja su povezana s njihovim porodicama, u male odaje u državnom karantenskom kampu.  Neki piloti su se nakon otpuštanja proglasili nesposobnim za letenje za svoje prve dužnosti. Ekstremni primjer mjera predostrožnosti povezanih s pandemijom u okviru kineske politike nulte COVID-19 naglašava teške radne uvjete s kojima se suočavaju Cathay piloti, svi potpuno vakcinisani, čak i dok se druge azijske zemlje polako ponovo otvaraju. 



Cathay rivali, uključujući australsku Qantas Airways Ltd (QAN.AX) počeli su da ukidaju strogu politiku zadržavanja, ali vlada Hong Konga dalje pooštrava pravila u skladu s kopnom, nadajući se da će uvjeriti Peking da dozvoli prekogranična putovanja. Stroža pravila dolaze usred sve veće zabrinutosti da bi novoidentifikovana varijanta koja se širi u Južnoj Africi, koja je također pronađena na nekoliko mjesta, uključujući Hong Kong i Britaniju, mogla dovesti do strožih ograničenja putovanja.

"Mislim da ne mogu ovako nastaviti", rekao je za Reuters jedan pilot Cathaya koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman. "Samo stres zbog mogućeg karantina moje porodice i prijatelja uzima danak."


Nekoliko drugih sadašnjih i nedavno otišlih pilota Cathaya rekli su za Reuters da je moral nizak i da su ostavke rasle godinu dana nakon što su mnogima trajno smanjene plate za čak 58%. Ekstremni stres je značajan problem u industriji u kojoj svaki znak psiholoških problema može otežati pronalaženje drugog posla.

"Kakav je rizik ako im kažem da sam malo pod stresom?" upitao je pilot koji je proveo više od 200 noći zaključan u hotelskim sobama daleko od Hong Konga od početka pandemije. "Utječe li to na moj zdravstveni problem? I onda odeš odavde i pitaju da li si ikada bio smijenjen iz psiholoških razloga?"

Piloti su također izrazili frustraciju zbog nejasnoća nekih pravila u vezi s pandemijom koje je nametnula vlada. Od pilota se, na primjer, traži da izbjegavaju "nepotreban društveni kontakt" tri sedmice nakon povratka u Hong Kong, ali im se ne daje slobodno vrijeme da to nadoknade.  Cathay je priznao Reutersu u izjavi da su ostavke pilota porasle iznad normalnog nivoa od kraja oktobra.


"Nažalost, incident u Frankfurtu je uticao na trenutna raspoloženja", saopštila je aviokompanija.

Cathay je u četvrtak rekao da će neki dolazni letovi tokom sezone najveće potražnje u decembru biti otkazani, što ukazuje na nedostatak volontera. Aviokompanija je saopštila da je prepoznala pritisak na svoje pilote i da je imala dvonedeljne telefonske sesije kako bi podijelila brige i programe poput mreže za pomoć pilotima, kao i da nudi produžena odsustva.


Cathay kompanija je navela da će zaposliti "nekoliko stotina" novih pilota i ponovo pokrenuti svoj kadetski program u narednoj godini. Stroga pravila Hong Konga dovela su do toga da FedEx Corp (FDX.N) zatvori svoju pilot bazu u gradu prošle sedmice, naglašavajući sve manje privlačnost teritorije kao glavnog logističkog čvorišta.




(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.