31.3.2022. 17:50
0
Od mjeseca aprila: Amerika uvodi 'iks pol' u pasošima
Državljani Sjedinjenih Američkih Država (SAD) moći će od 11. aprila da odaberu "iks pol" prilikom predaje zahtjeva za pasoš, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken, piše novinska agencija Srna.

"Od 11. aprila, američki državljani moći će da izaberu iks kao oznaku pola u zahtjevima za pasoš SAD, a opcija će u drugim formama dokumentacije biti dostupna sljedeće godine", najavio je Blinken.

On je rekao da je politika u skladu sa ciljem Stejt departmenta da omogući inkluzivne usluge svim građanima, "nevezano za njihov polni identitet", javio je "Sputnjik".

Stejt department saopštio je u junu prošle godine da radi na tome da se građanima omogući da prilikom predaje zahtjeva za pasoš izaberu "dodatni pol", osim muškog i ženskog, ali nije bilo naznaka kada će ta promjena stupiti na snagu. 


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.