2.5.2022. 18:00
0
Šire se informacije da je Putin teško bolestan. O čemu se radi?
Prema navodnim informacijama koje stižu iz izvora bliskog Kremlju, ruski predsjednik Vladimir Putin će se uskoro zbog teže bolesti morati podvrgnuti operaciji te vjerojatno danima neće moći nadgledati i odlučivati o ratnom pohodu na Ukrajinu, piše Index.hr.

Visokorangirani dužnosnik Kremlja navodi kako će za svog privremenog zamjenika imenovati predsjednika Vijeća sigurnosti i bivšeg šefa FSB-a Nikolaja Patruševa - čovjeka koji je Putina uvjerio da je Kijev preplavljen neonacistima i koji je do sada bio jedan od ključnih arhitekata ruske ratne strategije, piše Daily Mail, prenosi Index.hr. 

Odgodio operaciju?

Ove informacije objavljene su na Telegram kanalu General SVR, koji je prije 18 mjeseci izvijestio da Putin ima rak abdomena i Parkinsonovu bolest. General SVR se u ovome slučaju poziva na dobro upućen izvor iz Kremlja.

Putin je, tvrdi izvor, odgodio operaciju, koja je bila zakazana u drugoj polovici travnja, te bi se ona trebala održati nakon obilježavanja Dana pobjede 9. svibnja.

"Putinu su preporučili da se podvrgne operativnom postupku. Još uvijek se raspravlja o točnom datumu. Izgleda da procedura nije hitne naravi, ali i da se ne može previše odgađati", navodi General SVR.

"Tijekom najnovijeg pregleda ustanovljeno je da boluje od bolesti povezane s onkologijom. Također ima Parkinsonovu bolest i simptome šizofrenije, koji uključuju halucinacije i maniju", dodaje.

Kremlj je do sada uvijek poricao da Putin ima zdravstvenih problema i tvrdio da je dobroga zdravlja.

Izvor ovih informacija, navodno bivši visokorangirani vojni dužnosnik, navodi kako još uvijek nije poznato kada će Putin ići na operaciju ni koliko će dugo ostati u bolnici. Dodaje kako ruski predsjednik vjerojatno neće pristati na službeni prijenos vlasti, ali da je spreman postaviti neku vrstu privremenog zamjenika, odnosno neku osobu koja će za vrijeme njegova oporavka upravljati vojnom situacijom u Ukrajini.

"Dakle, za vrijeme same operacije i dok ne dođe k sebi, što će možda potrajati dva ili tri dana, kontrolu nad zemljom će imati Patrušev", tvrdi izvor. 

Izbor Patruševa je podosta iznenađujući potez budući da bi prema ustavu vlast trebala prijeći isključivo na premijera Mihaila Mišustina (56). No Mišustin je tehnokrat niskog profila koji nema veze s vojskom ili tajnom službom.

"Bolest je neko vrijeme bila pod kontrolom, ali se sada pogoršava. Putin je jasno dao do znanja da je Patrušev jedina osoba u koju ima povjerenja, što znači da će upravljanje zemljom u slučaju da se ruskom predsjedniku pogorša zdravstveno stanje biti privremeno prebačeno na Patruševa", navodi Telegram kanal General SVR.

General SVR je ranije ovog mjeseca objavio kako je Putin nakon uzimanja novog lijeka dobio nuspojave poput teške vrtoglavice i slabosti. I drugi novinari, koji su prognani iz Rusije, objavili su izvješća koja ukazuju na to da Putin ima rak štitnjače i da je stalno okružen timom vrhunskih liječnika.

Grčevito se držao za stol kako bi prikrio simptome Parkinsonove bolesti?

(Video možete pogledati OVDJE

Dodatno, ruski predsjednik se nedavno tijekom 12-minutne videosnimke sastanka s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom grčevito držao za stol, što je pak ponovno pokrenulo spekulacije o tome da ima Parkinsonovu bolest i da je ovakvim ponašanjem zapravo htio prikriti simptome.


"Putinovo zdravlje se nedavno pogoršalo, o tome smo već pisali. Više od mjesec dana liječnici ne uspijevaju uvjeriti Putina da promijeni lijekove koji suzbijaju simptome Parkinsonove bolesti, budući da stari više ne daju željeni učinak. Predsjednik se jednostavno boji eksperimentirati s novim lijekovima", piše General SVR.

"Grčevito držanje rukama za stol je jedan od načina da se prikrije mala, ali prilično primjetna drhtavica", dodaje.

Kanal je povezan s profesorom Valerijem Solovejem (61) koji je u veljači zadržan na sedmosatnom ispitivanju, što je vjerojatno povezano s njegovim komentarima o Putinovom zdravstvenom i psihičkom stanju. Solovej je bio profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO), koji su pohađali budući vrhunski diplomati i špijuni.

Peskov tvrdnje o Putinovoj bolesti nazvao fikcijom i lažima 

Ruski medij Project - zabranjen u Rusiji, funkcionira iz inozemstva - objavio je nedavno da Putina stalno prati liječnik specijaliziran za rak štitnjače te da ruski predsjednik od početka invazije pati od brojnih zdravstvenih problema. 

Pišu da Putina na putovanjima redovito prati i neurokirurg, pa i više liječnika. Project je, nadalje, objavio kako se Putin 2020. susreo s voditeljem Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za endokrinologiju Ivanom Dedovom, šefom Putinove najstarije kćeri Marije Voroncove.

Project je naveo i da je Putin pet puta iznenada nestajao zbog medicinskih problema. Kremlj je već ranije demantirao tvrdnje prema kojima je Putin bolovao od raka, a isto je učinio i sada. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je putem ruskog medija Pravda poručio da priče o Putinovu raku štitnjače nisu istinite, kao ni izvještaji da je ruski predsjednik podvrgnut operacijama. Peskov je takve tvrdnje nazvao fikcijom i lažima. 

Bez pregleda nema dijagnoze

No neki stručnjaci su skeptični prema navodima ruskih i britanskih tabloida.

"Pravi neurolozi to vjerojatno neće komentirati jer su naučeni da nikada ne komentiraju zdravlje osoba koje nisu njihovi pacijenti", rekao je za DW John Hardy, neurogenetičar s britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Naglašavajući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, Hardy je podijelio svoje mišljenje o Putinovom zdravstvenom stanju kao netko tko se bavi proučavanjem bolesti mozga.

"Po mom mišljenju, nema znakova parkinsonizma. On nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest", kazao je Hardy.

S njime se slaže i Ray Chadhuri, neurolog sa Sveučilišta u Londonu.

"Gledajući tu kratku snimku, ne mogu naći dokaze na temelju kojih bih mogao reći da kod Putina postoji parkinsonizam", izjavio je Chadhuri za DW.

Parkinsonovu bolest i parkinsonizam je nevjerojatno teško dijagnosticirati i mogu se samo utvrditi detaljnim neurološkim pregledom te osobe, pojasnio je Chadhuri.

"Otjecanje lica ili drhtanje mogu biti uzrokovani mnogim razlozima, a ja nisam primijetio nikakvo drhtanje", rekao je Chadhuri.

Caroline Rassell, izvršna direktorica Parkinson's UK, ponovila je Hardyjeve stavove kada su je pitali za stručno mišljenje o toj snimci. Ona je istaknula da je Parkinsonova bolest kompleksno stanje s preko 40 simptoma u rasponu od fizičkih do mentalnih, kao i da ju je zbog toga nemoguće dijagnosticirati pomoću 12-minutnog videa.

"Ona na svakoga utječe različito. Bez definitivnog dijagnostičkog testa, to je nešto što se može potvrditi samo pregledom neurologa ili specijalista. Medijske i špekulacije na internetu su beskorisne", smatra Rassell.

Šutnja iz Kremlja dovodi do neizbježnih špekulacija

Nije neuobičajeno da ljudi nagađaju o zdravstvenom stanju najmoćnijih svjetskih lidera. Mediji su pomno pratili bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je bio pozitivan na covid-19 u 2020. godini, kao i epizode drhtanja bivše njemačke kancelarke Angele Merkel 2019. i operaciju debelog crijeva pape Franje tijekom prošlog ljeta.

Već godinama iz Kremlja se ništa ne govori o Putinovom zdravstvenom stanju, što je novinare i politologe potaklo da analiziraju svaki potez ruskog predsjednika, pokušavajući otkriti bilo kakav znak slabosti ili bolesti. Glasine u kojima se tvrdi da Putin ima rak štitne žlijezde, ozbiljne probleme s leđima, pa čak i psihozu, postale su dio standardnog medijskog diskursa vezanog za Putina.

To se pogoršalo tijekom pandemije covida-19, kada se Putin nalazio u potpunoj izolaciji, odbijajući da se približi drugim svjetskim liderima na globalnim summitima i konferencijama te zahtijevajući od onih s kojima se susretao da se prije toga izoliraju i testiraju.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači dovela je do toga da mediji i analitičari nagađaju da je s izolacijom ruski predsjednik većinu obavještajnih podataka dobivao od nekolicine određenih osoba koje su možda govorile, a možda i nisu, punu istinu, te da je mogao zapasti u stanje narcisoidne psihoze, piše Index.hr. 

(Aldina R.) 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.