18.8.2022. 21:50
0
Šumski požari u blizini Moskve, ruska prijestolnica prekrivena dimom
Ruski vatrogasci borili su se da suzbiju požare koji bjesne šumama jugoistočno od Moskve u četvrtak, dok su se mještani prijestolnice žalili na nepodnošljive vrućine i opori zadah dima.


Dim je ušao u Moskvu u ovoj sedmici iz regije Rjazan, udaljene dvjestotinjak kilometara, gdje su zvaničnici okupljali timove u borbi protiv požara.

Vršilac dužnosti guvernera regije, Pavel Malkov, saopćio je da su helikopteri poslani da se bore s vatrenom stihijom i da je više od 300 vatrogasaca djelovalo na terenu.

Iako se zadah dima u Moskvi značajno povukao tokom dana, Malkov je kazao kako strahuje da bi snažni vjetrovi mogli donijeti dim u druge regije.

- Povlačenje se ne očekuje i prilično snažni vjetrovi su prognozirani - kazao je Malkov.

Očekuje se da temperature dostignu i do 33 stepena Celziusa u narednoj sedmici u Moskvi, gdje je objavljen narandžasti meteoalarm zbog toplog vremena. Moskva je zabilježila svoju najvišu temperaturu, 38.2 stepena u 2010., kada je golemi šumski požar stvorio gusti omotač smoga iznad grada.

Pored toga, vlasti u ruskoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingradu, stiješnjenoj između Poljske i Litvanije, javile su o livadskim požarima uslijed abnormalno toplog vremena.

Šumski požari intenzivirali su se u Rusiji u posljednjim godinama zbog toplog vremena izazvanog klimatskim promjenama.

Ekolozi strahuju da bi požari i visoke temperature mogli otopiti sibirske tundre i tresetišta, oslobađajući ugljik koji je dugo bio zatočen u smrznutoj tundri, prenosi Reuters. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.