31.8.2022. 18:25
0
Mađarska, Njemačka i Francuska protiv zabrane viza za Ruse
EU će suspendirati sporazum s Rusijom koji olakšava izdavanje viza, ali neće biti uvedena opća zabrana izdavanja viza, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je rekao da zabrana izdavanja viza neće stupiti na snagu jer se Mađarska, zajedno s nekim drugim državama članicama, usprotivila tome na sastanku ministara EU u Pragu.

"Neće biti uvedene opće zabrane viza za ruske građane", rekao je. "Nekoliko država članica diglo je glas protiv toga, uključujući i Mađarsku", dodao je.

Protiv opće zabrane bile su i Njemačka i Francuska.

Rekao je da je sporazum s Rusijom koji olakšava izdavanje viza suspendiran kvalificiranom većinom glasova, prenosi Reuters.

Zemlje istočne Europe, baš kao i nordijske zemlje, snažno su podupirale opću zabranu izdavanja turističkih viza Rusima, ali Francuska i Njemačka rekle su da bi takav potez bio kontraproduktivan, ustvrdivši da bi običnim Rusima i dalje trebalo dozvoliti na putuju na zapad. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.