19.2.2023. 19:31
0
Kadirov: Grupa Wagner neočekivano dokazala svoju jačinu u vojnom smislu, želim stvoriti privatnu vojnu kompaniju
Ramzan Kadirov, šef Čečenske Republike, nakon što završi posao u državnoj službi želi stvoriti svoju privatnu vojnu kompaniju. Ovo je čečenski vladar najavio na svome Telegram profilu.

"Sa sigurnošću možemo reći da je (grupa Wagner, op. a.) neočekivano dokazala svoju učinkovitost u vojnom smislu i pokrenula razgovor o potrebi za privatnom vojnom kompanijom. Bez sumnje, ova vrsta profesionalne obuke je potrebna i neophodna", napisao je Kadirov.

Dodao je da se ozbiljno planira takmičiti "s dragim bratom Jevgenijem Prigožinom nakon što završi svoj rad u državnoj službi i stvoriti privatnu vojnu kompaniju".

U Rusiji su dužnosnici počeli stvarati privatne vojne kompanije. Naprimjer, osim Prigožinove Wagner grupe, svoju privatnu vojnu kompaniju ima i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prema Bijeloj kući, grupa Wagner izgubila je više od 30.000 ranjenih i ubijenih plaćenika od početka ruske invazije Ukrajine u punom obimu. Britansko ministarstvo odbrane je iznijelo tvrdnje da je u borbama poginulo pola plaćenika mobilisanih iz zatvora.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.