12.3.2023. 17:49
0
Ogromni protesti u Izraelu, na ulice izašlo oko pola miliona ljudi
Stotine hiljada ljudi protestvovali su sinoć u Izraelu protiv planirane pravosudne reforme, desetu subotu zaredom. Protesti ne pokazuju znakove usporavanja, dok su u nekim gradovima prijavljeni rekordni brojevi sudionika, izvijestili su izraelski mediji. CNN piše da je na ulice izašlo oko pola miliona ljudi.

Samo u Tel Avivu okupilo se oko 240.000 demonstranata, a u Haifi ipak dosta manje, oko 50.000. Protesti protiv kontroverzne reforme održali su se i u Jerusalemu, Beershebi, Eilatu i još nekoliko drugih gradova.

Prije nekoliko dana izraelski predsjednik Isaac Herzog prvi put je javno progovorio protiv planova desničarske vlade. Rekao je da je pravosudna reforma pogreška, da je represivna i da podriva demokratske temelje Izraela.

Također je rekao da je dogovoren kompromis između pristaša i protivnika reforme. Detalji kompromisa još uvijek nisu poznati javnosti. Ključni elementi reforme mogli bi proći finalno izglasavanje u parlamentu sljedeće sedmice.

Prema planovima vlade premijera Benjamina Netanyahua, parlament će moći jednostavnom većinom ukinuti odluke Vrhovnog suda. Dodatno, političari će dobiti veći utjecaj na imenovanje sudaca. Kritičari to vide kao prijetnju demokratskoj diobi vlasti, a strahuju i da bi reforme mogle omogućiti Netanyahuu da izbjegne osudu u postupku u kojem mu se sudi za korupciju.

Za nacrt zakona kojim bi se ograničila mogućnost njegovog opoziva glasala su 62 zastupnika, a 20 je bilo protiv, u parlamentu sa 120 mjesta. Opoziv će po tom nacrtu biti moguć tek ako za njega glasa barem 90 zastupnika i samo u slučaju premijerove fizičke i psihičke nesposobnosti.

Početkom mjeseca u Tel Avivu su izbili sukobi policije i demonstranata. Saobraćaj je bio prekinut u nekoliko ulica, a policija je upotrijebila vodene topove i šok-bombe. Mnoštvo je pokušala rastjerati i policija na konjima. Zbog ometanja javnog reda uhapšeno je najmanje 39 ljudi.

- Ovdje sam radi demokratije, ljudskih prava i pravde, rekao je Johann Kanal, jedan od sudionika protesta.

- Pravo na proteste nije pravo na blokadu zemlje, reagirao je tada premijer Netanyahu. Prosvjednici su, rekao je, prešli crvenu crtu.

- Suverena zemlja ne može trpjeti anarhiju, zaključio je Netanyahu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.