20.3.2023. 8:29
0
Putin pozdravio ulogu Kine u ukrajinskoj krizi
FOTO: GETTY IMAGES
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kine da igra „konstruktivnu ulogu“ u rješavanju ukrajinske krize, u članku objavljenom u nedjelju, uoči posjete njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga, javlja Reuters.


U onome što je Kremlj rekao da je članak napisan za kineske novine, Putin je Xija nazvao svojim „starim dobrim prijateljem“ i rekao da Rusija polaže velike nade u njegovu posjetu, prvu od strane kineskog lidera Rusiji otkako je Putin pokrenuo „specijalnu vojnu operaciju“.

„Zahvalni smo na uravnoteženoj liniji (Kine) u vezi sa događajima u Ukrajini, što su razumjeli njihovu pozadinu i prave uzroke. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize“, rekao je Putin.

Xi i Putin potpisali su sporazum o partnerstvu bez ograničenja nekoliko sedmica prije invazije prošle godine. Kina je javno ostala neutralna u ukrajinskom sukobu, kritikujući zapadne sankcije Rusiji i potvrđujući svoje bliske veze s Moskvom. Peking je prošlog mjeseca objavio dokument od 12 tačaka koji poziva na dijalog i nagodbu u Ukrajini, ali je sadržavao samo opšte izjave i nikakav konkretan prijedlog kako bi se rat mogao završiti.

Ukrajina, koja kaže da bi bilo kakvo rješenje zahtijevalo od Rusije da se povuče sa svih teritorija koje je zauzela, uključujući poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine, oprezno je pozdravila kineski prijedlog.

Sjedinjene Američke Države su reagovale s krajnjim skepticizmom, s obzirom na odbijanje Kine da osudi rusku invaziju i rekle da bi sadašnji prekid vatre samo zaključao ruske teritorijalne dobitke i dao Putinu više vremena da se njegova vojska pregrupiše.

Washington je prošlog mjeseca rekao da je zabrinut da bi Kina mogla Rusiji dostaviti oružje, što je Peking negirao.

Putin je rekao da su rusko-kineski odnosi na historijskom visokom nivou i da koordiniraju svoju vanjsku politiku kako bi se borili protiv zajedničkih prijetnji dok su pokušaji SAD da obuzdaju obje zemlje poprimali „sve oštriji i odlučniji karakter“.



(Patria/Aldina R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.