24.3.2023. 9:45
0
Novi kineski premijer Li Qiang stavlja fokus na proizvodnju
Kineski premijer Li Qiang iskoristio je svoje prvo putovanje izvan Pekinga kako bi ponovio poziv Xi Jinpinga da se pojačaju inovacije i oslanjanje na svoje resurse, naglašavajući prioritet koji Kina stavlja na suprotstavljanje naporima SAD da obuzda svoje tehnološke ambicije, javio je Bloomberg.

Li, koji je postao premijer 11. marta, tokom posjete centralnoj provinciji Hunan posjetio je kompanije proizvođača električnih automobila BYD Co. i Lens Technology Co., dobavljača Apple Inc.

On je također bio domaćin foruma o naprednoj proizvodnji kojem su prisustvovali brojni rukovodioci, uključujući Lei Juna, izvršnog direktora Xiaomi Corp., izvijestila je državna televizija China Central Television.

Li je pozvao rukovodioce da „promovišu tehnološku nezavisnost i samopouzdanje na visokom nivou, i poguraju naprijed transformaciju i unaprijeđenje tradicionalnih proizvodnih industrija“. Kompanije bi trebale „ubrzati transformaciju i prebacivanje kineske proizvodnje u kineske kreacije i kineskih proizvoda u kineske brendove“, dodao je.

Ranije ovog mjeseca, Xi je iskoristio veliki govor kako bi okupio kineski privatni sektor da pomogne u prevazilaženju „zauzdavanja od strane SAD-a i drugih zemalja“. Ti komentari ponudili su rijetku direktnu kritiku SAD-a, najvećeg trgovinskog partnera Kine, koji je okupio Japan i Nizozemsku da ograniče izvoz nekih naprednih mašina za proizvodnju čipova u Kinu, uglavnom kako bi obuzdali vojnu ekspanziju.

Li je takođe iskoristio svoje prvo obraćanje kao premijer da kaže da će Kina štititi prava preduzetnika i nastaviti da podržava privatna preduzeća.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.