12.4.2023. 11:23
0
Vijetnam osudio istaknutog političkog aktivistu na šest godina zatvora
Sud u Hanoiu osudio je u srijedu istaknutog vijetnamskog političkog aktivistu na šest godina zatvora zbog aktivnosti protiv države, rekao je njegov advokat, u slučaju koji je izazvao međunarodnu zabrinutost zbog postupanja ove zemlje prema disidentima.

Nguyen Lan Thang, 48, učestvovao je u ekološkim i antikineskim protestima, izražavao podršku drugim zatvorenim aktivistima i pisao blogove o društveno-političkim problemima Vijetnama, prema njegovim računima na društvenim mrežama, izvještava Reuters.

Policija je prošle godine saopćila da je uhapsila Thanga pod optužbom za "izradu, pohranjivanje ili distribuciju informacija, materijala, dokumenata u svrhu suprotstavljanja državi Socijalističkoj Republici Vijetnam", bez navođenja daljnjih pojedinosti.

Thang će također biti stavljen u kućni pritvor dvije godine nakon što odsluži kaznu, rekao je odvjetnik Le Van Luan nakon suđenja iza zatvorenih vrata na Narodnom sudu u Hanoiu.

Reuters nije mogao stupiti u kontakt sa sudom za komentare.

Vlasti su osudile najmanje 163 osobe od 2018. zbog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja ili udruživanja prema "nejasnim ili preopširnim zakonima koji kriminaliziraju proteste ili kritiziranje vlade", navodi Human Rights Watch (HRW).

- Vijetnamske vlasti sistemski gaze ljudska prava kažnjavanjem hrabrih blogera kao što je Nguyen Lan Thang zbog izražavanja svojih stavova o vladi - rekao je Phil Robertson, zamjenik direktora za Aziju u HRW-u, koji je pozvao na oslobađanje Thanga i odbacivanje optužbi protiv njega.

(Ajdin B.)

Vijetnam
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.