14.5.2023. 7:58
0
Turci danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima
Turci će danas glasati na jednim od najvažnijih izbora u stogodišnjoj historiji moderne Turske, koji bi mogli okončati vladavinu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon 20 godina u državi članici NATO-a sa 85 miliona stanovnika.
Istraživanja javnog mnijenja daju glavnom Erdoganovom protivniku Kemalu Kilicdarogluu, koji je na čelu saveza šest opozicionih stranaka, blago vodstvo, ali ako bilo ko od njih ne dobije više od 50% glasova, biće održan drugi krug izbora 28. Maja, prenose agencije. Treći kandidat u predsjedničkoj trci je Sinan Oğan kome ankete ne daju nikakve šanse za pobjedu. Kandidat koji je mogao osvojiti između pet i deset posto glasova Muharem Ince povukao se iz utrke, iako je njegovo ime ostalo na glasačkim listićima. Njegovo učešće na izborima garantovalo je drugi krug predsjedničkih izbora, pokazivale su ankete. Birači će također izabrati novi parlament, što će vjerovatno biti tijesna utrka između Narodnog saveza koji se sastoji od Erdoganove konzervativne AK Partije (AKP), nacionalističke MHP i drugih te Kilicdarogluovog Nacionalnog saveza formiranog od šest opozicionih stranaka, uključujući njegovu sekularističku Republikansku narodnu stranku (CHP), koji je osnovao turski osnivač Mustafa Kemal Ataturk. Biračka mjesta će se otvoriti u 8:00 i zatvoriti u 17:00. (Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.